New York Times je podigao tužbu protiv OpenAI-ja i Microsofta zbog kršenja autorskih prava.

New York Times je prva velika medijska kuća koja je tužila kompanije za umjetnu inteligenciju zbog kršenja autorskih prava. Predstojeća pravna bitka mogla bi postaviti presedan za to kako sudovi definiraju vrijednost sadržaja vijesti u obučavanju velikih jezičnih modela i kolika je šteta za dosadašnju upotrebu medijskog sadržaja.

"Poštujemo prava kreatora i vlasnika sadržaja i predani smo saradnji s njima kako bismo osigurali da imaju koristi od AI tehnologije i novih modela prihoda", rekao je glasnogovornik OpenAI-ja za Axios.

"Naši tekući razgovori s New York Timesom bili su produktivni i konstruktivno napreduju, stoga smo iznenađeni i razočarani ovim razvojem događaja. Nadamo se da ćemo pronaći obostrano koristan način za saradnju, kao što radimo s mnogim drugim izdavači", rekao je glasnogovornik.

Druge medisjke kuće, poput njemačkog medijskog diva Axela Springera i Associated Pressa, počele su pojedinačno sklapati poslove s kompanijama za umjetnu inteligenciju.

Ti aranžmani uključuju plaćanja novinskim kućama u zamjenu za pravo korištenja njihovog sadržaja za treniranje AI velikih jezičnih modela.

Druge vrste nositelja autorskih prava - uključujući velike muzičke kompanije, autore i komičare - također su tužile generativne AI kompanije na sličnim osnovama.

U pritužbi podnesenoj u srijedu u južnom okrugu New Yorka navodi se da OpenAI i Microsoft "nezakonito koriste rad The Timesa za stvaranje proizvoda umjetne inteligencije koji su mu konkurencija te onemogućavaju The Times da pruži tu uslugu."

Times tvrdi da, iako su te kompanije "sudjelovale u širokom kopiranju iz mnogih izvora", stavile su "poseban naglasak" na sadržaj Timesa.

"Tuženici se žele besplatno okoristiti velikim ulaganjem The Timesa u svoje novinarstvo koristeći ga za izradu zamjenskih proizvoda bez dopuštenja ili plaćanja", stoji u tužbi.

Times je proveo analizu najnovijeg dostupnog skupa podataka o alatima za indeksiranje weba koje koriste AI kompanije za treniranje svojih algoritama, navodi se u tužbi. Iz tih je podataka zaključio da se njegov sadržaj vjerojatno koristio više od drugih široko dostupnih skupova sadržaja na internetu za treniranje AI velikih jezičnih modela.

Times nije zahtijevao konkretan iznos odštete, ali u tužbi kaže da ih "nastoji smatrati odgovornima za milijarde dolara zakonske i stvarne štete".

Tužba označava veliku prekretnicu u ionako spornom odnosu između velikih tehnoloških i novinskih kompanija.

Izdavači vijesti proveli su zadnje desetljeće lobirajući u Kongresu za zaštitu od velikih tehnoloških tvrtki koje su iskoristile njihov sadržaj za društvene medije i angažman u tražilicama.

Pojava umjetne inteligencije pokrenula je novi pokušaj lobiranja medijskih kuća koje tvrde da tehnološke kompanije nemaju pravo koristiti njihov sadržaj prema trenutnim zakonima o autorskim pravima.

Neki strahuju da bi bez odgovarajućih zaštitnih mjera kompanije za umjetnu inteligenciju mogle ugroziti poslovanje novinskih kompanija na koje se oslanjaju da obučavaju svoje algoritme, stvarajući dugoročnu egzistencijalnu prijetnju i kompanijama umjetne inteligencije i redakcijama.

Dio onoga što čini pravnu bitku između izdavača vijesti i kompanija AI tako kompliciranom je to što novinske kuće i dalje žele eksperimentirati s novom tehnologijom, čak i dok se bore protiv kompanija AI za zaštitu.