Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da planira potražiti pomoć domaće obavještajne službe Shin Bet u borbi protiv kriminala unutar arapske zajednice u Izraelu.

"Odlučni smo da se borimo protiv kriminalnog fenomena ubistva u arapskom društvu", rekao je Netanyahu tokom sastanka vlade.

Izraelski premijer je rekao da je njegova vlada izdvojila ogroman budžet za policiju "kako bi zaposlila hiljade oficira i uspostavila Nacionalnu gardu".

“Za ovo je potrebno vrijeme”, dodao je. „Nemamo vremena, jer su se ubistva u arapskoj zajednici pretvorila u državnu pošast.

U subotu je izraelski opozicioni lider Yair Lapid pozvao na smjenu krajnje desnog ministra za nacionalnu sigurnost Itamara Ben-Gvira u kontekstu rastuće stope ubistava u arapskoj zajednici otkako je preuzeo dužnost.

"Netanyahu mora otpustiti Ben-Gvira", rekao je on u izjavi. “Njegovo jedino iskustvo na terenu je kao osuđeni zločinac i nema pojma šta radi. Od kada je postao ministar, broj ubijenih se povećao za 300 odsto”, dodao je.

Ahmed Tibi, arapski član Kneseta (izraelskog parlamenta), rekao je za Anadoliju u maju da je val kriminala u izraelskoj arapskoj zajednici „pogoršan saučesništvom izraelske policije, jer dozvoljava krijumčarenje oružja iz vojnih baza u arapske gradovima."

Prema posljednjim službenim podacima, arapska populacija Izraela procjenjuje se na 2,048 miliona, što čini 21% od ukupne populacije zemlje od 9,7 miliona.

Broj ubistava dostigao je 102 u 2023. godini, u odnosu na samo 34 u istom periodu 2022. godine, prema novinama Yedioth Ahronoth.

Ben-Gvir je preuzeo dužnost ministra nacionalne sigurnosti u Netanyahuovoj vladi u decembru 2022. godine.

Ben-Gvir ima krajnje desničarske stavove o Palestincima i poziva na njihovo raseljavanje. On se više puta pridružio izraelskim naseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu.

U novembru 2022., izraelski predsjednik Isaac Herzog upozorio je da je "cijeli svijet zabrinut" zbog Ben-Gvirovih krajnje desničarskih stavova.