Sok od narandže najpopularniji je voćni sok u Njemačkoj. U 2021. godini svaki je Nijemac popio u prosjeku 6,9 litara ovoga soka. No, čini se da kako će se potrošači u skoroj budućnosti morati suzdržati od ove navike. Njemački mediji pišu kako bi soka od narandže u budućnosti moglo biti manje na tržištu zbog lošeg uroda.

Prema informacijama iz Udruženja njemačke industrije voćnih sokova (VdF), potrošači u Njemačkoj će se morati pripremiti na poskupljenja u sljedećim mjesecima.

Loša berba u Brazilu

“U posljednje tri godine bile su samo dvije male i jedna prosječna žetva u najvažnijoj zemlji dobavljaču naranči Brazilu, a trenutna žetva je klasificirana samo kao prosječna”, rekao je izvršni direktor VdF-a.

Loše berbe smanjuju zalihe koncentrata soka od narandže u Brazilu.

Koncentrat soka od narandže trenutno je nekoliko puta skuplji nego inače na berzi u SAD-u.

“Roba je rijetka, a cijene sirovina rastu. To znači da se i potrošači moraju prilagoditi činjenici da sok od narandže postaje sve skuplji”, rekao je stručnjak za industriju za njemačke medije, prenosi Fenix magazin.

Nestašica na tržištu

On nije sam u ovoj procjeni. Šef proizvođača sokova iz Mönchengladbacha je rekao kako su cijene koncentrata soka od narandže na rekordnom nivou.

Trenutno se nema šta kupiti, tržišta su prazna, opisao je situaciju. Valensina je uvelike osigurala vlastite sirovine za 2023. kroz dugoročne ugovore. Međutim, Valensina ne može isporučivati veće dodatne narudžbe.

“Postoji rizik od uskih grla i nerealiziranih isporuka na cjelokupnom tržištu na ljeto – i daljnjeg povećanja cijena”, pišu novine.

Hoće li poskupjeti i svježe narandže?

Cijene soka od narandže vrtoglavo rastu, ali sigurno će i voće biti skuplje?

“Ne”, kaže generalni direktor Njemačkog udruženja za trgovinu voćem za njemačke medije.

“Tržište narandži i koncentrata soka od narandže potpuno je drugačije. Narandže ili kupujemo kao sezonsku robu u Evropi, na primjer u Španiji, Italiji i Grčkoj – ili izvan sezone u Izraelu i zemljama proizvođačima s južne polulopte”, naveo je.

“Tržište svježih proizvoda također je podložno promjenama i nestašicama, ali one uglavnom utječu na pojedinačne proizvode i obično se mogu brzo uravnotežiti”, smatraju stručnjaci.

Prema procjenama američkog Ministarstva poljoprivrede, globalna proizvodnja soka od narandže vjerovatno će pasti za sedam posto ove godine. Zalihe koncentrata soka od narandže u Brazilu, odakle dolazi 90 posto uvoza u EU, manje su nego ikad prije.