Turska bespilotna letjelica nove generacije na mlazni pogon uspješno je izvela svoj prvi let, objavio je u četvrtak predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, što je najnoviji dodatak slavnoj turskoj floti bespilotnih letjelica.

Debi nove generacije lovca za zračnu borbu, nazvanog Anka-3, označava posljednji značajan napredak u obrambenim sposobnostima Turske, prikazujući predanost nacije domaćem tehnološkom razvoju borbenih bespilotnih letjelica.

Anka-3 dosegla je visinu od 8000 stopa tokom leta koji je trajao sat i 10 minuta, prema informacijama proizvođača Turkish Aerospace Industries (TAI).

To je treći član TAI-jeve porodice bespilotnih letjelica Anka i može se pohvaliti s nekoliko prednosti kao što su niska radarska vidljivost, velika brzina zahvaljujući mlaznom motoru i značajan kapacitet nosivosti.

Erdoğan je izrazio optimizam u pogledu potencijalnog doprinosa drona.

"Nadajmo se da će naši zrakoplovi svojim naprednim tehnologijama, dizajnom i značajkama dati snažan doprinos obrani naše zemlje", rekao je Erdoğan na platformi društvenih medija X, ranije poznatoj kao Twitter.

Bespilotna letjelica bit će sposobna obavljati različite misije poput izviđanja, motrenja i obavještavanja, sa streljivom zrak-zemlja, streljivom zrak-zrak i radarskim sustavima.

Anka-3 je postigla brzinu od 150 čvorova i također je izvela test prelijetanja uzletno-sletne staze tokom inauguralnog leta u četvrtak rano ujutro, rekao je TAI.

Ima sličnu avionsku arhitekturu i zemaljske kontrolne stanice kao i bespilotne borbene letjelice Anka i Anka-2, koje je također razvio TAI.

Nema ni vodoravni ni okomiti rep, dizajn za koji dužnosnici kažu da će mu omogućiti tajno djelovanje bez otkrivanja. Također će imati mogućnost prijenosa velike brzine, što će omogućiti brzu implementaciju u udaljenim područjima.

Očekuje se da će Anka-3 moći letjeti na radnoj visini do 40.000 stopa i izdržati let do 10 sati na 30.000 stopa.

Imat će najveću težinu pri polijetanju od 6.500 kilograma i praktični kapacitet nosivosti od 1.200 kilograma.

Kapacitet Anke-3 omogućit će integraciju širokog raspona oružja, od uobičajeno korištenog streljiva u trenutnim UAV-ima do većeg streljiva kao što su SOM-J, MK-82 i bombe za razbijanje bunkera.

"Sada imamo UAV na nebu koji neprijatelj ne može vidjeti, ali on može vidjeti neprijatelja", rekao je Temel Kotil, generalni direktor TUSAŞ.

Izvor: Daily Sabah