Stado ovaca koje se bori da pronađe svježu travu za ispašu zbog velikih poplava počelo je čudno da se ponaša nakon što je pojelo velike dijelove usjeva kanabisa, navodi se u izvještajima. Ovce su provalile u plastenik u kojem se proizvodi medicinski kanabis u Grčkoj.

Vlasnik je izjavio lokalnim medijima da je usjev već bio teško oštećen toplotnim talasom i olujom Daniel, dok su ovce “dokrajčile” ono što je ostalo.

Stado je paslo u poplavljenim ravnicama Tesalije, u centralnoj Grčkoj, prije nego što je krenulo u plastenik u blizini grada Almyrosa da pojede oko stotinu kilograma kanabisa, izvještava internet stranica TheNewspaper.gr.

Vlasnik usjeva rekao je: “Ne znam je li za smijeh ili plakanje. Imali smo toplotni talas i izgubili smo mnogo proizvodnje. Zatim smo imali i poplave. Izgubili smo skoro sve. A sad i ovo... Stado je ušlo u plastenik i pojelo je ono što je ostalo. Ne znam šta da kažem, iskreno.”

Jedan pastir je primijetio čudno ponašanje u stadu, ali nije mu bilo jasno o čemu se radi.

Oluja Daniel zahvatila je Tesaliju tri dana ranije ovog mjeseca, poplavivši gradove i sela i usmrtivši više od 100.000 grla stoke, rekli su zvaničnici. Stotine stanovnika prebačeno je avionom ili izvučeno iz poplavljenih kuća u čamcima za spašavanje, dok je veliki broj usjeva odnesen. Oluja s jakom kišom, u kojoj je poginulo 17 ljudi, bila je najintenzivnija u zemlji od kada su 1930. godine počeli da se bilježe i nastala je nakon razornih šumskih požara. Poljoprivredna proizvodnja je ozbiljno pogođena.

Grčki premijer Kyriakos Micotakis rekao je da se zemlja suočava sa značajnim izazovima zbog klimatskih promjena. Njegova vlada razmatra uvođenje dodatnih mjera pomoći onima koji su pogođeni prirodnim katastrofama.