Jonas Gahr Store (Oslo, 1960.) svoju je predizbornu kampanju pred netom okončanim izborima u Norveškoj usmjerio na "obične ljude", no čovjek koji će postati novi premijer Norveške je multimilioner žkoji na prvi pogled nema mnogo toga zajedničkog s prosječnim Norvežanom.

Nakon što su rane procjene rezultata pokazale da je ljevičarska opozicija pobijedila na parlamentarnim izborima u ponedjeljak, očekuje se da će taj 61-godišnjak voditi vladu čija će parlamentarna većina biti utvrđena pregovorima s raznim strankama u narednim danima i sedmicama.

Store je vodio kampanju protiv društvenih nejednakosti u bogatoj Norveškoj, jednoj od najegalitarnijih zemalja OECD-a, ali u kojoj se broj milijardera više nego udvostručio pod odlazećom vladom desnog centra na čelu s Ernom Solberg.

"Sada su na redu obični ljudi", govorio je tokom cijele kampanje. Njegov slogan može se činiti čudnim ako se zna da je riječ o iznimno bogatom čovjeku. "Moje finansije nisu obične, ali mnoge stvari o meni jesu", rekao je u jednom intervjuu.

Oženjen i otac troje djece, nasljednik je u različitom smislu te riječi. Njegovo bogatstvo dolazi od prodaje porodičnog preduzeća za proizvodnju peći koje je njegov djed spasio od bankrota.

On je i politički nasljednik, koji je krenuo stopama svog prijatelja i mentora, bivšeg premijera Jensa Stoltenberga. Store je bio ministar vanjskih poslova u svojoj vladi od 2005. do 2012. i ministar zdravstva između 2012. i 2013. godine.

Kad je 2014. Stoltenberg imenovan za šefa NATO -a, Store je bio prirodni izbor da ga zamijeni na čelu Socijaldemokratske stranke.

Njegov dolazak na čelo stranke koja tradicionalno predstavlja radnike nije svima dobro sjeo. Njegovo obrazovanje (Sciences Po u Parizu, kratak boravak na London School of Economics i istraživačko mjesto na Pravnom fakultetu Harvard), njegovi milioni, njegova tehnokratska elegancija i činjenica da govori francuski daju mu dašak elitizma koji mnogi baš i ne vole neki, osobito oni na lijevom krilu njegove stranke.

"Jonas je izvanredna osoba", rekao je Stoltenberg kad mu je predao uzde stranačkog vodstva. "On puno zna i ima ogroman kapacitet za rad, što kombinira s darom da usrećuje ljude oko sebe."

Tek što je završio fakultet, Store je počela raditi za Gro Harlem Brundtland kao njezin savjetnik dok je ona bila premijerka, a kasnije i direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Radeći u Ministarstvu vanjskih poslova nakon kratkog boravka na mjestu direktora norveškog Crvenog križa, stekao je nadimak "Super Jonas", iako je rekao da mu se nadimak ne sviđa.

Učinivši Arktik jednim od svojih političkih prioriteta, njegovao je bliske veze sa susjednom Rusijom. "Viđam ga gotovo jednako često kao i svoju ženu", našalio se jednom prilikom njegov ruski kolega Sergej Lavrov.

Njih dvoje su 2010. godine riješili dugogodišnji spor oko pomorskih granica, otvorivši tako nove vode u Barentsovom moru za istraživanje nafte.

Storeov položaj ministra vanjskih poslova obilježen je događajem iz 2008. Godine. Tada su talibani napali hotel Serena u Kabulu, u kojem je odsjeo. Store nije ozlijeđen, jer je potražio sklonište u sigurnoj prostoriji, ali je šest osoba poginulo u napadu. 

Političar je također bio jedna od meta radikalnog desničarskog ekstremiste Andersa Behringa Breivika koji je izveo teroristički napad na sastanku mladih socijaldemokrata na otoku Utoya, u julu 2011. godine i pobio 77 ljudi.