Skandalozna objava Naše stranke kojom, u maniru nacista iz tridesetih godina prošlog stoljeća i Karadžićevih spaljivača Vijećnice i Pošte iz devedesetih, Stranci demokratske akcije prijeti paljevinom, ostala je danas prešućena u većini medija, a naročito su nijeme ostale političke stranke te ambasade i međunarodni predstavnici u Bosni i Hercegovini.

Pokušajte zamisliti da je slična objava osvanula na Facebook stranici SDA ili, dovoljno bi bilo, nekog njenog istaknutog člana ili funkcionera. Dosad bi većina medija imala po pet objava s reakcijama domaćih i stranih zvaničnika, povlačile bi se paralele, licitiralo riječima fašizam, nacizam, mete na čelu, ISIL, talibani, mudžahedini, džamahirija, odredi smrti, krvožedni botovi, pozivalo bi se na sankcije i zabrane. Ovako, samo šutnja i poneka reakcija pojedinaca iz SDA.

A šta se zapravo dogodilo? Naša stranka odlučila je reagirati na poziv Stranke demokratske akcije na smjenu premijera Kantona Sarajevo Edina Forte zbog lošeg upravljanja pandemijskom krizom, za čije je nesretne i nespretne vladavine ovaj kanton imao ogromne ljudske gubitke.

Naša stranka poslužila se tim povodom tuđom slikovnom i tekstualnom idejom – skinula s interneta fotografiju, dodala na nju nevješto montiran logo Stranke demokratske akcije i zakitila je riječima ”Ko je preživio vašu vladavinu, ni pakao mu neće teško pasti”, a što je zapravo parafraza iz filma Maratonci trče počasni krug (“Ko je vas poznavao, ni pakao mu neće teško pasti”). Dakle, pokrali su i sliku i tekst i poručili da će SDA gorjeti.

Bilo bi zanimljivo saznati ko je došao na ovu “genijalnu” ideju. Da se u buretu baruta koji se odaziva na ime Bosna nekome prijeti paljevinom. Da se pali koverta, dakle nešto što sadrži pismo, tekst, riječ. Što istog časa budi asocijaciju na paljevinu knjiga. Da se pali ljiljan, simbol ove države i njene odbrane. Da se pali logo jedne političke stranke, a time posredno i stranka, koja skoro svake godine osvoji najviše glasova u Bosni i Hercegovini i čijom je zaslugom taj ljiljan postao simbol države.

Vezivati vladajuću stranku za paljevinu, s druge strane, budi asocijacije na februar 2014. godine, kada su gorjeli zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zgrada Kantona Sarajevo, kada je gorio Arhiv. Zato pitanje kome je ovakva “genijalna” ideja pala na pamet zaista ima smisla. Jer ovakav autogol, postignut uz pomoć dva plagijata, s gomilom za Našu stranku potpuno kompromitirajućih asocijacija, može zabiti samo neko ko je ili toliko bijesan pa ne vidi šumu od drveta, ili neko glup, ili neko ko nije prijatelj Našoj stranci, ali je zaključio da je smislio bravuroznu uvredu svojim političkim protivnicima.