Dana 20. aprila 1999. godine, dvojica naoružanih tinejdžera ubili su 13 ljudi u pucnjavi u srednjoj školi Columbine u Littletonu, Colorado, južno od Denvera. Otprilike u 11:19 sati, Dylan Klebold, 17, i Eric Harris, 18, obučeni u kapute, počeli su pucati u učenike ispred škole prije nego što su ušli unutra i nastavili divljanje. Do 11:35, Klebold i Harris su ubili 12 kolega učenika i nastavnika i ranili još 23 osobe. Ubrzo poslije podneva, dvoje tinejdžera okrenuli su oružje na sebe i umrli od samoubistva.

Zločin je izazvao nacionalnu debatu o kontroli oružja i sigurnosti u školi, kao i veliku istragu kako bi se utvrdilo šta je motivisalo tinejdžere naoružane osobe. U danima neposredno nakon pucnjave, spekulisalo se da su Klebold i Haris namjerno odabrali sportiste, manjine i kršćane kao svoje žrtve.

Prvobitno je objavljeno da je jednu studenticu, Cassie Bernall, jedan od napadača navodno pitao da li vjeruje u Boga. Kada je Bernall rekao: "Da", ubijena je iz vatrenog oružja. Njeni roditelji su kasnije napisali knjigu pod naslovom „Ona ​​je rekla da“, odajući počast njihovoj stradaloj kćeri. Očigledno, međutim, pitanje zapravo nije bilo postavljeno Bernalu, već drugom studentu koji je već bio ranjen hicem. Kada je žrtva odgovorila: „Da“, ubica se udaljio.

Naknadne istrage su također utvrdile da su Haris i Klebold birali svoje žrtve nasumično. Njihov prvobitni plan je bio da dvije propanske bombe eksplodiraju u školskoj kantini i tako pobiju stotine ljudi. Kada bombe nisu djelovale, Haris i Klebold su ušli u školu da izvedu svoje ubilačko divljanje.

Postojale su spekulacije da su Harris i Klebold počinili ubistva jer su bili članovi grupe društvenih izopćenika zvane “Mafija u trencoat-u” koja je bila fascinirana kulturom Gota. Nasilne video igrice i muzika također su okrivljeni da su uticali na ubice. Međutim, nijedna od ovih teorija nikada nije dokazana.

Srednja škola Columbine ponovo je otvorena u jesen 1999. godine, ali masakr je ostavio ožiljak na zajednici Littleton. Mark Manes, mladić koji je prodao pištolj Harrisu i kupio mu 100 komada municije dan prije ubistava, osuđen je na šest godina zatvora. Carla Hochhalter, majka studenta koji je paraliziran u napadu, ubila se u prodavnici oružja. Još nekoliko roditelja podnijelo je tužbu protiv škole i policije. Čak su i roditelji Dylana Klebolda podnijeli obavijest o svojoj namjeri da tuže, tvrdeći da je policija trebala zaustaviti Harrisa ranije. A kada je stolar iz Chicaga 20. aprila podigao 15 krstova u lokalnom parku u ime svih poginulih, roditelji žrtava srušili su dva koja su simbolizirala sećanje na Klebolda i Harisa.

Pucnjava u Columbineu bila je među najgorim pucnjavama u školi u američkoj historiji sve do 16. aprila 2007. godine, kada je dvadesettrogodišnji student-revolveraš korejskoga porijekla Seung-Hui Cho ubio 32 osobe i još mnogo njih ranio u kampusu Virginia Tech u Bleksburgu u Virdžiniji. Naknadne pucnjave u školama, uključujući Newtown, Connecticut u decembru 2012. i Parkland, Florida u februaru 2018., nastavile su da boli naciju.

Baza podataka Washington Posta pokazala je da je između 1999. i 2017. godine u Sjedinjenim Državama bilo prosječno 11 pucnjava u školama svake godine. Počevši od 2018. godine, taj broj počeo je dramatično rasti.