Iran i Saudijska Arabija najavili su ovog petka ponovnu uspostavu svojih diplomatskih odnosa koje je Rijad prekinuo 2016. nakon napada na saudijsku ambasadu u Teheranu. "Islamska Republika Iran i Kraljevina Saudijska Arabija odlučile su obnoviti svoje diplomatske odnose i ponovno otvoriti svoje ambasade za dva mjeseca", stoji u zajedničkoj izjavi dviju velikih šiitskih odnosno sunitskih sila Bliskog istoka. Tekstu se pridružila i Kina, zemlja pod čijim je okriljem potpisan sporazum o otopljavanju među državama. Konfrontacija među tim državama imala je reperkusije u regionalnim sukobima u Siriji, Libanonu ili Jemenu.

Dvije su se zemlje složile poštivati ​​suverenitet država, ne miješati se u unutrašnje stvari i ponovo aktivirati sporazum o sigurnosnoj saradnji potpisan 17. aprila 2001. godine, stoji u zajedničkoj izjavi koju su prenijeli državni mediji, kako Saudijske tako i Islamske Republike Iran. Službena iranska agencija IRNA također navodi nastavak općeg sporazuma između dvije zemlje, postignutog 27. maja 1998. godine, "s ciljem poticanja veza u ekonomiji, trgovini, ulaganju, tehnici, znanosti, kulturi, sportu i mladima".

Odnosi između saudijske monarhije i iranskog režima imaju dugu historiju rivaliteta. No potpuno su prekinuti 2016. godine nakon što je u Saudijskoj kraljevini pogubljen šeik Nimr al-Nimr, koji se smatra najutjecajnijim vjerskim liderom među šiitskom manjinom u toj zemlji, a koji je osuđen na smrt zbog "terorizma" i "pobuna". Nakon njegovog pogubljenja, rulja je upala i zapalila saudijsku ambasadu u Teheranu. Rijad je odgovorio povlačenjem ambasadora isto su uradili i Iranci. Druge zemlje Perzijskog zaljeva, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Bahreina, također su ohladile svoje diplomatske veze s Teheranom kako bi podržale Rijad.

Prema IRNA-i, Ali Shamkhani, sekretar iranskog Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost, otputovao je u ponedjeljak u Peking "na intenzivne pregovore sa svojim saudijskim kolegom u Kini s ciljem konačnog rješavanja razlika između Teherana i Rijada". Prema drugom iranskom mediju, poluslužbenoj agenciji Tasnim, Shanjani je za sagovornika imao saudijskog savjetnika za nacionalnu sigurnost Musaida Al Aibana.

"Odnosi između Teherana i Rijada dovest će do razvoja regionalne stabilnosti i sigurnosti te će povećati saradnju između zemalja Perzijskog zaljeva i islamskog svijeta u suočavanju s postojećim izazovima", izjavio je Shamjani nakon potpisivanja sporazuma.

Iranski ministar vanjskih poslova Hosein Amir-Abdollahian napisoa je na Twitteru kako slavi "povratak normalnim odnosima" između njegove zemlje i Saudijske Arabije, što, kako je naglasio, nudi "velike mogućnosti za obje zemlje, regiju i muslimanski svijet“. Abdollahian dodao je kako će njegovo ministarstvo "aktivno pokretati druge regionalne inicijative", ne navodeći detalje.

Šef iranske diplomatije i njegov saudijski kolega, Faisal bin Farhan, trebali bi održati sastanak slijedećih dana kako bi razgovarali o otvaranju svojih ambasada i akreditaciji svojih novih ambasadora, navodi IRNA.

Od aprila 2021. Irak je bio domaćin niza sastanaka između sigurnosnih zvaničnika dviju suparničkih sila kako bi se dvije zemlje približile. U njihovoj zajedničkoj izjavi s Kinom, Iranom i Saudijskom Arabijom "zahvaljuju Republici Irak i Sultanatu Oman što su bili domaćini razgovora između dviju strana 2021. i 2022., kao i čelnicima i Vladi Narodne Republike Kine za domaćinstvo i podršku razgovorima“.

Sjedinjene Države odgovorile su na najavu pakta rekavši da su bile upoznate s pregovorima. "Saudijci su nas obavještavali, ali nismo bili direktno uključeni", rekao je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće. Kirby je kasnije izrazio sumnju da će se Iran dugoročno pridržavati sporazuma sa Saudijskom Arabijom.

Teheran i Rijad podržavaju različite frakcije u sukobima u regiji, posebno onima u Jemenu, Libanonu i Siriji. Iran ima velik uticaj u Iraku i Libanu te vojno podupire režim Bashara al-Assada u Siriji i Hutije u Jemenu. Neki od tih regionalnih igrača pozitivno su reagirali na najavu ponovne uspostave odnosa.

Hasan Nasrallah, vođa moćnog libanskog Hezbollaha, vijest je definirao kao "dobar napredak" a Mohamed Abdulsalam, glavni pregovarač jemenskog Huti pokreta, koji također ima potporu Irana, pozdravio je dogovor. "Regiji je potreban nastavak normalnih veza između njezinih zemalja kako bi islamska nacija povratila sigurnost izgubljenu zbog stranog uplitanja", rekao je.