Prema istočnoevropskom novinskom izdanju Nexta, Andrej Jusov iz ukrajinske obavještajne službe kazao je kako se zdravstveno stanje Ramzana Kadirova naglo pogoršalo.

On je rekao: "Informacije su potvrđene iz različitih izvora u medicinskim i političkim krugovima. Ne radi se o povredama. Ostale pojedinosti trebaju dodatno pojašnjenje. On je bolestan već duže vrijeme, a riječ je o sistemskim zdravstvenim problemima."

Kadirov, koaji ima 46 godina, nedavno je odao počast bivšem vođi Wagnera Jevgeniju Prigožinu nakon što je poginuo u avionskoj nesreći, rekavši da je njegova smrt "veliki gubitak za cijelu državu".

U postu na Telegramu nakon smrti vojskovođe Prigožina, Kadirov je napisao: „Dugo smo prijatelji”.

Dodao je da se Prigožin “razlikovao od drugih po svojoj brzoj reakciji, jedinstvenim komunikacijskim vještinama i upornosti”.

Objavu je pratila slika njih dvojice.

U objavi na društvenim mrežama Kadirov je dodao: „S njim ste mogli da razgovarate o bilo kojoj temi ili problemu. On je uvijek bio spreman da pomogne i zaista je pomagao od srca. Pomagali smo mu i u nekim pitanjima vezanim za Libiju i Afriku. Imali smo mnogo toga zajedničkog. Prilikom jedne od svojih posjeta uručio mi je Wagnerovu zlatnu medalju ‘Za posebne zasluge’. Taj trenutak vidite na fotografiji."

Kadirov je blizak Putinov saveznik i poznat je kao njegov "pas napadač". Ratni vođa rođen u Tsentaroju rasporedio je svoje trupe, koje su poznate po svojoj brutalnosti, tokom rata u Ukrajini.

Sam Kadirov je poznat po brutalnosti.

Tek ove sedmice pojavili su se izvještaji da je Kadirov naredio da Elkhan Suleymanov, njegov lični ljekar, bude živ zakopan. Tvrdi se da je čečenski lider okrivio medicinskog stručnjaka za svoje bolesno stanje.

Ovaj 49-godišnji doktor bio je i ministar zdravlja i zamjenik premijera Čečenije, ali je nestao prošle godine. Njegov iznenadni nestanak naveo je neke upućene da spekulišu o njegovoj sudbini.

Telegram kanal VChK-OGPU, koji ima veze sa policijom u Rusiji, rekao je da je Kadirov "krivio liječnika za naglo pogoršanje svog zdravlja".

Kanal je dodao: "Niko tamo nije vidio Suleymanova od oktobra 2022. godine, a priča se da je brutalno pretučen i živ zakopan u zemlju.

"Apsolutno svi govore da više nije živ i da je umro bolnom smrću."