Ugledni ujgurski biznismen i filantrop umro je nakon mučenja u zatvoru u sjeverozapadnoj kineskoj regiji Xinjiang, rekli su za Radio free Asia prošle sedmice lokalni zvaničnici u regionu i prijatelji preminulog čovjeka koji žive u inostranstvu.

Yaqub Haji bio je jedan od dvojice biznismena koji su donirali novac za izgradnju džamije u Ghulji (na kineskom, Yining), gradu na krajnjem sjeveru Xinjianga u blizini Kazahstana, prije nego što je uhapšen 2018. godine pod sumnjom da je "vjerski ekstremista".

Kineske vlasti godinama su terorizirale brojne ujgurske biznismene, intelektualce i kulturne i vjerske ličnosti u autonomnoj regiji Xinjiang Uyghur (XUAR) u sklopu kampanje praćenja, kontrole i asimilacije pripadnika manjinske grupe navodno radi sprječavanja vjerskog ekstremizma i terorističke aktivnosti.

Mnogi od njih su među 1,8 miliona Ujgura i drugih turskih manjina za koje se vjeruje da su držani u mreži logora u Xinjiangu od 2017. godine. Peking je rekao da su kampovi centri za stručno osposobljavanje i porekao je široko rasprostranjene i dokumentirane navode da je zlostavljao muslimane koje žive u Xinjiangu.

Sjedinjene Američke Države i zakonodavna tijela u nekoliko europskih zemalja smatraju da se postupanje prema Ujgurima i drugima u XUAR -u smatra genocidom i zločinom protiv čovječnosti.

Ujguri koji su poznavali Hadžija rekli su da je biznismen i filantrop dobrog zdravlja prije nego što su ga kineske vlasti uhapsile 2018. Godine. Hadžijin prijatelj koji je razgovarao sa medijima, rekao je da je za njegovu smrt saznao istog dana kada su zatvorski službenici predali njegovo tijelo njegovoj porodici. Hadži je prije zatvora 2018. godine radio na razvoju nekretnina i izvozu, rekao je prijatelj koji je zatražio anonimnost iz brige za odmazdu kineske vlade.

"Rođen je 1976. godine i obogatio se i razvojem nekretnina i izvozom u Kazahstan", rekao je u telefonskom intervjuu. "Takođe je postao filantrop koji pomaže mnogim ljudima."

Drugi Hadžin prijatelj koji je nedavno napustio Ghulju rekao je da je Hadži pritvoren zbog svojih vjerskih filantropskih doprinosa i da su zatvorski čuvari predali njegovo tijelo starijem bratu nakon njegove smrti.

"Čuo sam od članova zajednice da je Yaqub Haji zatvoren zbog njegove donacije za izgradnju džamije i zbog toga što je dao 3.000 juana (oko 800 KM) vjerskom službeniku za izgradnju kuće", rekao je on.

Lokalni zvaničnik i dva policajca u Ghulji rekli su da ne mogu komentirati Hadžijinu smrt niti dati bilo kakve detalje medijima koji su to od njih zahtjevali. što dovoljno govori o tretmanu kineskih vlasti prema muslimanima Ujgurima.