Univerzitet Harvard kaže da će njegova predsjednica Claudine Gay zadržati svoj posao uprkos rastućoj kontroverzi oko njenog nastupa pred Kongresom prošle sedmice.

Gay je bila suočena s pritiskom da podnese ostavku nakon što nije rekla da li će studenti koji pozivaju na genocid nad jevrejskim narodom biti disciplinski kažnjeni.

U pismu podrške napisanom prošlog vikenda skoro 700 članova osoblja stalo je iza nje.

U saopćenju od utorka, školski odbor rekao je da “ponovo potvrđuje svoju podršku” njezinom vođenju ove institucije.

“Naša opsežna razmatranja potvrđuju naše uvjerenje da je predsjednica Gay pravi vođa koji će pomoći našoj zajednici da se izliječi i da se pozabavi vrlo ozbiljnim društvenim problemima s kojima se suočavamo”, objavio je Harvard Corporation, najviši upravni odbor na univerzitetu.

“U ovom burnom i teškom vremenu, jednoglasno podržavamo predsjednicu Gay", dodao je trinaestočlani odbor.

Vijest o tome da će dr. Gay ostati predsjednica dolazi samo nekoliko dana nakon što je šefica Univerziteta Pensilvanije (UPenn), Elizabeth Magill, rekla da će podnijeti ostavku nakon što se suočila sa sličnom reakcijom zbog svog svjedočenja u Kongresu.

Dr. Gay svjedočila je zajedno s gospođom Magill i predsjednicom Massachusetts Institute of Technology Sally Kornbluth na saslušanju u Predstavničkom domu o antisemitizmu prošle sedmice.

Tokom napetog ispitivanja republikanske kongresmenke Elise Stefanik, dr. Gay je rekla kako vjeruje da su pozivi na genocid nad Jevrejima odvratni, ali je pojasnila da to predstavlja kršenje Harvardovog kodeksa ponašanja u vezi s maltretiranjem i uznemiravanjem tek u zavisnosti od konteksta.

U intervjuu za harvardske kampusne novine Crimson, ubrzo nakon toga, izvinila se.

“Kada riječi pojačaju uznemirenost i bol, ne znam kako možete osjetiti bilo šta osim žaljenja”, rekla je.

Harvard Corporation je u svom saopćenju rekao da su pozivi na genocid “odvratni” i dodao da je prvobitna izjava dr. Gaya “trebala biti trenutna, direktna i nedvosmislena osuda".

No, škola je primijetila da se predsjednica Harvarda izvinila zbog načina na koji je postupila sa svojim svjedočenjem pred Kongresom.

“Misija Harvarda je unapređenje znanja, istraživanja i otkrića koja će pomoći u rješavanju dubokih društvenih pitanja i promoviranju konstruktivnog diskursa, a mi smo uvjereni da će predsjednica Gay povesti Harvard naprijed ka ostvarenju ovog vitalnog posla”, rekao je odbor.

Skoro 700 članova fakulteta potpisalo je peticiju tokom vikenda tražeći od Harvarda da se “odupre političkim pritiscima koji su u suprotnosti s posvećenošću ovog univerziteta akademskoj slobodi“ i da dr. Gay ostane predsjednica.

Članovi fakulteta i alumni Harvarda napisali su pisma u znak podrške, uključujući desetine afroameričkih profesora koji su tvrdili da su neke od optužbi na račun predsjednice “pažljivo politički motivirane”.

Ali StopAntisemitism, neprofitna organizacija fokusirana na borbu protiv diskriminacije Jevreja, osudila je Harvard Corporation zbog “neuspjeha da pozove dr. Gay na odgovornost”.

“Odluka Korporacije služi samo za rasvjetljavanje više mržnje prema Jevrejima u kampusu”, rekla je ova grupa. “StopAntisemitizmu nastavlja pozivati ​​na ostavku predsjednice Gay i poziva Korporaciju da preispita svoju odluku i zaposli nekoga ko je posvećen zaštiti svakog studenta Harvarda.”

U međuvremenu, više od 70 zastupnika Kongresa, većinom republikanaca, pozvalo je dr. Gay da podnese ostavku, tvrdeći da su odgovori predsjednice univerziteta na saslušanju bili “odvratni”.

Nakon rata u Gazi, univerzitetski kampusi širom SAD-a postali su mjesta čestih pro-palestinskih ili proizraelskih protesta, što je izazvalo zabrinutost i zbog islamofobije i zbog antisemitizma.

Imenovana u julu, dr. Gay je prvi crni predsjednik Univerziteta Harvard u njegovoj 368-godišnjoj historiji.

Kćerka haićanskih imigranata, diplomirala je ekonomiju na Univerzitetu Stanford, gdje je svojevremeno predavala.

Dr. Gay stekla je doktorat na Harvardu, gdje je počela predavati afričke i afroameričke studije 2007. godine.

Dok je dr. Gay brzo dobila snažnu podršku, Elizabeth Magill bila je pod žestokim vanjskim pritiskom da podnese ostavku.

Predsjednica UPenna objavila je svoju odluku o ostavci na Univerzitet u Pensilvaniji ubrzo nakon što je veliki donator univerziteta povukao grant od 100 miliona dolara u znak protesta zbog njenih komentara.

(Izvor: BBC)