Šta Madonna, Arnold Schwarzenegger, Sting, Will Smith, Peter Thiel, Howard Stern i Toni Nadal imaju zajedničko? Igraju šah online. Humphrey Bogart i Stanley Kubrick također bi to činili da su živi. Drevna igra - koja ne samo da je preživjela online revoluciju, već ju je iskoristila kao nijedna druga - doživljava eksploziju koja nema kraja.

Lockdown i serija Kraljičin gambit dali su mu krila, ali je nakon toga nastavio letjeti sve više i više. Šahovski rat između Hansa Niemanna i Magnusa Carlsena započeo je provokativnom rečenicom: "Šah govori sam za sebe." Podaci također. Netflix ima 240 miliona pretplatnika diljem svijeta. Chess.com, firma koju su 2005. godine osnovali Erik Allebest i Jay Severson, prijatelji sa fakulteta, zadovoljila se sa 150 miliona, ali broj raste puno većom stopom.

U februaru je stranica po prvi put premašila milijardu igara odigranih u jednom mjesecu. Chess.com je pretrpio kolaps svojih servera. To je najveći sportski klub na svijetu. Postoje i druge šahovske igre, kao što su Internet Chess Club i Lichess, koje također imaju vrlo visoke brojke. Sa druge strane, neke škole u Sjedinjenim Državama zabranile su korištenje Chess.com, a The New York Times je objavio tekst o "stealth kampanji koja hvata djecu u zamke".

"Ne ispričavamo se zbog pokušaja popularizacije šaha", rekao je Allebest. "To je ono što smo uvijek namjeravali učiniti i na čemu marljivo radimo svaki dan."

Časopis Time njiihovu je firmu uvrstio među stotinu najutjecajnijih u 2023. Već imaju gotovo 700 zaposlenika diljem svijeta, od kojih je većina strastvenih zaljubljenika za šah. Osnivači su bili toliko jasni u vezi s tim da su 2005. platili 55.000 dolara za naziv domene, koji je već bio registriran. Nedavno su kupili firmu grupe Play Magnus za oko 80 miliona i zadnjih godina ne prestaju apsorbirati kompanije. Slaba tačka im je rusko tržište, gdje su blokirani zbog kritike invazije na Ukrajinu.