Ništa nije vječno. Niko nije besmrtan. Čak ni mitovi. Leon Marchand (Toulouse, 2002.) prošle je nedjelje otvorio novu stranicu u historiji plivanja ažurirajući popis rekorda i prekriživši ime Michaela Phelpsa s popisa pojedinačnih rekordera. Francuz je postavio svjetski rekord na 400 metara (4:02.50), posljednji koji je držao Amerikana Phelpsc. Nakon što je iz komentatorske kabine promatrao kako Marchand ruši njegov rekord Amerikanac je pozdravio svog nasljednika i okrunio ga na ceremoniji dodjele medalja.

Phelps je najbolji plivač u historiji, s 28 medalja i pet svjetskih rekorda. Rekord koji je oborio Marchand, držao je gotovo 15 godina. Baltimore Bullet, kako mu je nadimak u američkim medijima, najodlikovaniji je olimpijski sportista svih vremena s 23 zlatne medalje (osvojio je osam zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine, više nego bilo ko drugi na jednim Igrama).

Prvi oboreni rekordi bili su na Svjetskom prvenstvu u Rimu 2009. godine. Paul Biedermann nadmašio je Phelpsov rekord od 1:42,96 u finalu na 200 metara slobodno s vremenom 1:42,00. Phelps je postavio rekord na Olimpijskim igrama u Pekingu. Na istom prvenstvu Rajan Lochte je oborio svjetski rekord u finalu na udaljenosti od 200 metara stilom, postavivši rekord 1:54.10. Zahvaljujući tom vremenu, Lochte je osvojio zlato i oborio rekord koji je do tog trenutka pripadao njegovom sunarodnjaku.

Slijedeći koji je oborio Phepsov rekor bio je Keleb Dressel koji je pobijedio u polufinalu Svjetskog prvenstva 2019. godine. Mađar Kristof Milak mu je također preuzeo rekord na 200 metara leptir na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. Marchanda i Phelps imaju mnogo toga zajedničkog, ali se čini kako je ključno to što im je trener isti; riječ je o Bobu Boumenu, koji je vodio Amerikanca i učinio ga prvakom, stručnjakom koji sada trenira Francuza.

Phelps je ostao jedini čovjek koji se mogao natjecati u brzini s bijelim morskim psom, bilo je to u 100-metarskom eksperimentu u Južnoj Africi. Zasada će se morati zadovoljiti s dva svjetska rekorda koje još drži, ali na timnskom nivou; štafeta 4x100 slobodno (3:08,24) postavljen na Igrama u Pekingu 2008. i štafeta 4x200 slobodno (6:58,55).