Na današnji dan 1962. godine Marilyn Monroe je otpjevala čuvenu pjesmu “Sretan rođendan, gospodine Predsjedniče”. Desilo se to na okupljanju povodom prikupljanja sredstava za JFK-a i Demokratski nacionalni komitet i deset dana prije stvarnog 45. rođendana tadašnjeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja.

Prema nekim procjenama, bilo je prisutno oko 15.000 osoba. Prikupljanje sredstava održano je u Madison Square Gardenu, a nakon što je Kennedyev zet Peter Lawford dao nekoliko "lažnih" uvoda u kojima se Monroe nije pojavila, publika je počela sumnjati da će ona nastupiti. No, on ju je konačno predstavio stvarno. Izašla je na scenu, skinula svoju bijelu bundu kako bi otkrila markizetsku haljinu, napravljenu s 2.500 utkanih kristala, koja oduzima dah i izvela čuveni nastup. Inače, haljina je bila toliko uska, a neki tvrde da je ušivena na Monroe, koja je, kako bi kroj bio besprijekoran, odlučila ne nositi ništa ispod. Ovim se potezom slavna Monroe opredijelila za skandalozan korak, znajući da će se još dugo voditi polemike i o nastupu i o haljini.

Možda se malo više govorilo o haljini, nego o samoj izvedbi rođendanske pjesme, jer ovaj odjevni predmet i dan-danas interesuje javnost.

Malo je poznata činjenica da je Bob Mackie, dizajner čuvene haljine upravo diplomirao i bio je to njegov prvi projekat, dok danas dizajnira zapažene komade i osvaja nagrade. Mackie je tada radio za već hvaljenog dizajnera Jean Louisa, koji je dovršio komad.

Monro je za to platila 1.440 dolara, što bi prema vrijednostima u 2022. godini iznosilo oko 13.700 dolara. Naravno, to je i tada bilo skupo. Ali, nakon Monroeine izvedbe, vrijednost haljine je naglo porasla. Prodata je za 1,26 miliona dolara na aukciji 1999., što je skoro dvostruko više od procijenjene cijene, prema The Vintage News-u. To je još uvijek ništa u poređenju sa 4,8 miliona dolara koje je Ripleyjev muzej, vjerovali ili ne, platio za haljinu 2016. godine. Ova se kupovina smatra jednom od komada memorabilija pop-kulture svih vremena. U muzeju Ripley's Hollywood Boulevard do danas.

Iako je teško zamisliti bilo koga osim Marilyn Monroe u ovoj haljini, influenserica Kim Kardashian je ipak – ušla u nju. Kardashian ju je nosila za Met Gala 2022. godine, gdje su se gosti obukli na temu "Gilded Glamour". Prema Vogueu, Kardashian je nosila pravu haljinu samo nakratko (govorimo o samo nekoliko minuta) dok je hodala stepenicama The Meta, pri čemu je bila krajnje oprezna s historijskim komadom odjeće. Ubrzo se presvukla u njenu repliku. Ipak, ti minuti u haljini Marilyn Monroe bili su dovoljni da se te noći najviše priča o Kardashianinom pojavljivanju na Met Galu.

No, vratimo se sa haljine na aktere prvobitnog događaja. U doba proslave tog rođendana, Marilyn Monroe je imala 35 godina, a umrla je samo nekoliko mjeseci kasnije (5. avgusta 1962. godine), dok je predsjednik Kennedy bio u drugoj godini svog mandata, a ubijen je sljedeće godine u poznatom atentatu u Dallasu, kad mu je bilo 46 godina.