Izraelski napadi na Pojas Gaze ne prestaju niti se smanjuju. Bjesomučno bombardiranje civilnih naselja svakodnevno sa sobom nosi nove civilne žrtve.

Od jučer su ubijena najmanje 92 Palestinca, a 130 ih je povrijeđeno, saopćeno je u nedjelju iz Ministarstva zdravlja enklave, javlja Anadolu.

„Izraelska okupacija tokom protekla 24 sata počinila je devet masakara nad porodicama u Pojasu Gaze, u kojima su ubijene 92 osobe i 130 povrijeđeno", navodi se u saopćenju. Dodaje se da su mnogi ljudi i dalje zarobljeni pod ruševinama i na putevima i spasioci ne mogu da dođu do njih.

Kršeći privremenu presudu Međunarodnog suda pravde, Izrael nastavlja napade na Pojas Gaze gdje je prema palestinskim zdravstvenim vlastima od 7. oktobra najmanje 31.645 Palestinaca ubijeno, uglavnom žena i djece, a 73.676 je povrijeđeno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Nažalost, prekid vatre još nije ni na pomolu. Narod u Pojasu Gaze svakodnevno je izložen granatiranju, preživljavajući u gotovo nemogućim uvjetima, bez dovoljno hrane i pitke vode.

U isto vrijeme na okupiranoj Zapadnoj Obali izraelske su snage u racijama uhapsile još 25 Palestinaca. Prema zvaničnim podacima, do sada je u ovom dijelu Palestine uhapšeno 7630 osoba.