Najbogatiji Ukrajinac na svijetu je Rinat Ahmetov, 54-godišnjak čije se bogatstvo procjenjuje na 6,9 milijardi eura,, što ga svrstava na 327. mjesto na listi najbogatijih ljudi na svijetu. Ahmetov je veoma poznata osoba u Ukrajini, ponajviše zato što je vlasnik jednog od najboljih fudbalskih klubova u Ukrajini, Shakthara iz Donetska, stalnog učesnika Lige prvaka posljednjih sezona.

Ahmetov je izgradio svoje bogatstvo u izuzetno moćnom rudarskom sektoru u zemlji i uspostavio se kao snažan čovjek u ukrajinskoj ekonomiji u sjeni Viktora Janukoviča, proruskog predsjednika svrgnutog 2014. Usprkos ovom vrlo snažnom utjecaju, Ahmetov je jasno se opredijelio za Ukrajinu u ratu koji je započeo Putin.

Ahmetov, kojeg je do početka rata sam ukrajinski predsjednik Zelenski optuživao da je poticao navodni državni udar protiv njegove vlade, sada je jedna od ključnih figura koja će ssavjetovati vladu u mirovnim pregovorima.

Na broju 1.249 na Forbesovoj listi najbogatijih na svijetu je ime Victora Pinchuka, koji akumulira bogatstvo od približno 2.2 milijarde eura. Jedan je od najvažnijih filantropa u Europi. Pinchuk je izgradio svoje ekonomsko carstvo sfirmama specijaliziranim za metalurgiju.

Fondacija Victor Pinchuk trenutno je usredotočena na prikupljanje sredstava za podršku Ukrajini u odbrani svoje teritorije od ruske agresije.

Kostyantin Zhevago je sa 48 godina najmlađi milioner u Ukrajini, većinski je dioničar Ferrexpa, firme za rudarenje željezne rude koja je šesti najveći dobavljač peleta za svjetsku industriju čelika i ima više od 9000 zaposlenih.

Poput Ahmetova, Zhevago je zaljubljenik u fudbal i vlasnik je FC Vorskla Poltava, kluba iz ukrajinske Prve lige, ipak znatno slabijeg od Shakthara i Dynamo Kijeva. Ovaj oligarh rudarskog sektora dugo je povezan s ukrajinskom politikom, budući da je bio član parlamenta zemlje od 1998. do 2019. godine, a završio je povezan s proevropskom strankom koju vodi bivša premijerka Julija Timošenko.

FC Dnipro, koji je 2015. igrao finale Evropa ige, do raspada 2019. bio je u vlasništvu Ihora Kolomoyskyyja, četvrtog najbogatijeg Ukrajinaca, čije bogatstvo Forbes procjenjuje na nešto više više od 1.6 milijardi eura. Kolomoyskyy je suosnivač PrivatBank, vodeće banke u zemlji, kasnije je postao naftni tajkun i čak je ušao u vladu upravljajući svojom matičnom regijom Dnjepar.

Peti na listi najbogatijih Ukrajinaca zove se Henadiy Boholyubov, koji sa svojih 58 godina ima bogatstvo od nešto više od 1.5 milijardi eura. Bivši je Kolomoyskyyjev poslovni partner s kojim je osnovao PrivatBank 1990. godine. Osnivač je raznih filantropskih organizacija povezanih s judaizmom. Živi u Londonu i ima državljanstvo Ukrajine, Velike Britanije, Izraela i Kipra.