Postoji vrsta ljudi koja će uvijek, ama baš uvijek, naći opravdanje za svoje pogreške i propuste. Uvijek je neko drugi kriv! Trenutna kantonalna vlast u Sarajevu upravo je od takve sorte. Ne postoji ništa za šta neko drugi nije kriv.

Najnoviji problemi s kojima se susreću građani glavnog grada Bosne i Hercegovine jesu puni kontejneri za smeće i nepokošena trava. Genijalni načelnik Općine Centar Srđan Mandić, taj Sherlock Holmes iz našeg sokaka, pronašao je krivca. Načelnik je uvjeren da neko namjerno baca smeće da Sarajevo bude prljavo, da se tako pravi negativna kampanja.

Ova nestvarna tvrdnja, iznesena bez ikakvih dokaza, osim fotografije na kojoj je prikazano nekoliko praznih kontejnera kao potvrda da su ne tako davno ispražnjeni, na razini je onih teorija po kojima nas neko iz aviona zaprašuje i baca okolo korona viruse, da je Elvis živ, da postoji čudovište iz Loch Nessa i da je priča o Ivici i Marici nastala na osnovu stvarnih događaja.

Da bi Sarajevo bilo prljavo kakvo sada jeste, a na način kako to prezentira načelnik zapuštene, u bršljan i travu zarasle i prljave općine Centar, potrebno je stotine volontera kojima će jedini posao biti dovoženje viškova smeća i njegovo bacanje po gradu te svakodnevno gnojenje zelenih površina kako bi vlati trave dosegli ovih sadašnjih metar – metar i po, te time Sarajevo kandidirali među takozvane zelene gradove.

Ali ništa nije neočekivano od načelnika Mandića. Sjetimo se samo onog zatvaranja stoljeće stare rupe u kamenoj ogradi na obali Miljacke. Zapravo, ako se sjetite da je ovaj općinski genijalac svojedobno, dok je bio kantonalni ministar, došao na ajnštajnovsku ideju da u Sarajevo uvede plastične crne kontejnere, što je u zimskim danima, kad je narod u njih počeo prosipati lug u padinskim dijelovima grada, rezultiralo serijama požara a ljeti smrad razvijalo do granica nesnošljivosti, onda ne iznenađuje ni tvrdnja kako je današnji smrdljivi i prljavi grad rezultat strašne zavjere napravljene u cilju stvaranja negativne kampanje.