“Dayton” je naziv nove serije koju je snimila TRT-ova međunarodna digitalna platforma “tabi”, a prva epizoda serijala, koji je tematizira rat u Bosni i Hercegovini i potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, bit će emitovana sutra. 

Prve epizode bit će emitirane na kanalu TRT 1 svakog ponedjeljka tokom ljeta, dok se ostale epizode serije mogu pratiti na aplikaciji “tabi” ili na www.tabii.com.

Prvu sezonu serije, snimljene u žanru historijske drame, čini ukupno šest epizoda. Serija je snimljena pod rediteljskom palicom mlade turske autorice Basak Soysal, a u seriji igraju: Levent Oktem, Okday Korunan, Sehsuvar Aktas, Sukru Turen, Bulent Alkis, Ahmet Mark Somers, Basak Dasman, Mehmet Bilge Aslan te Yildiz Kultur.

Umit Cihan Canplolat i Rabia Bozkurt potpisuju scenario, dok su producenti M. Hakan Sancaktutan i Seref Diler.

Serija tematizira period rata i agresije na BiH 1992-1995. godine, tokom koje je život izgubilo blizu 300.000 ljudi, te borbu koju je vodio prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović. Serija se bavi procesom zbližavanja strana i pregovora u Daytonu dok rat traje. 

Priča ujedno prati porodicu Kahramanović koja zajedno sa susjedima Srbima dolazi na rođendan svoje kćerke Amire, ali se na kraju dana nađu u kampovima u kojima će biti izloženi pravom licu rata i svim vidovima srpskog progona i nasilja.