Napustio nas je još jedan ratni heroj. Na bolji je svijet preselio Zaim Bešović. Kako je javio Faktor, vijest o njegovoj smrti potvrdili su njegovi saborci iz Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Kao pilot nadzvučnih aviona, Zaim Bešović je u bivšoj Jugoslaviji dva puta proglašen "herojem mira", ali pravo junaštvo Bešović je pokazao tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu. Planinski vuk, rat je proveo na lin ijama odbrane od rodnog Tjentišta, pa Zelengore, Rogoja, Grepka, Treskavice, Bjelašnice, Igmana, do planina u srcu srednje Bosne i Hercegovine.

Član Patriotske lige postao je u  februaru 1992.

Preko svog brata Envera, koji je u to vrijeme bio magacioner u kasarni u Lukavici, izvlači oružje. Ishod te tajne operacije je priličan broj naoružanih članova PL. Organizovao jednu četu u Hrasnici, pa organizovao Štab TO.

Kako stoji na blogu Bosanski ratnici, prema naredbi predsjednika Alije Izetbegovića, na čelu sedamdesetak boraca Zaim Bešović kreće 8. aprila u pomoć Foči. Među dobrovoljcima bio je i mladi kapetan i njegov imenjak Zaim Imamović i njihove će se ratne sudbine od tada često ispreplitati.

Stigli su 11. aprila u Ustikolinu. Foča je već bila pala. A i da nije, pitanje je koliko bi mogli pomoći jer ih je na cilj stiglo svega 48. U Ustikolini je našao Halida Čengića-Hadžiju, Senada Šahinpašića-Šaju i novinara Šemsu Tucakovića koji je bio i potpredsjednik Ratnog predsjedništva Foče.

Foči, nisu mogli pomoći, ali su mogli pomoći stanovništvu ostalih slobodnih dijelova fočanske općine i Goraždu. Dva Zaima, Bešović i Imamović, su 16. aprila 1992. godine, u selu Borovići, formirali Prvu drinsku brigadu koja je imala tri bataljona. Bešović je bio komandant, Imamović načelnik Štaba.

Bešović je bio i prvi komandant Prve fočanske brigade, koja je formirana 10. augusta 1992. godine. Datum i mjesto dženaze biće saopćenki naknadno.