William Lai Ching-te iz vladajuće Demokratske progresivne partije (DPP) pobijedio je na predsjedničkim izborima u Tajvanu, uprkos apelima iz Kine, koja tvrdi da je Tajvan dio njene teritorije, da se ne glasa za njega.

DPP ne predstavlja glavno javno mnijenje na ostrvu, rekli su iz Pekinga nakon što je Lai proglašen pobjednikom izbora, dodajući da glasanje "neće spriječiti neizbježni trend ponovnog ujedinjenja Kine".

Lai, sadašnji potpredsjednik, bio je u trci s Hou Yu-ihom iz konzervativnog Kuomintanga (KMT) i bivšim gradonačelnikom Tajpeja Ko Wen-jeom iz Tajvanske narodne partije (TPP), koja je osnovana tek 2019.

Lai je dobio 40,2 posto glasova, prema rezultatima Centralne izborne komisije u subotu. Protivnik Hou priznao je poraz i čestitao Laiju na pobjedi. Također se izvinio pristalicama KMT-a što nisu mogli ukloniti DPP. Treći kandidat Ko također je priznao poraz.

"Želim da se zahvalim narodu Tajvana što su napisali novo poglavlje u našoj demokratiji", rekao je Lai u pobjedničkom govoru u kojem je zahvalio svoja dva protivnika na priznanju. „Poručujemo međunarodnoj zajednici da ćemo između demokratije i autoritarnosti stati na stranu demokratije.

Dodao je da se nada povratku na "zdravu i urednu" razmjenu s Kinom, ponovivši svoju želju za razgovorima zasnovanim na dostojanstvu i paritetu.

Odgovarajući na Laijevu pobjedu, glasnogovornik pekinškog ureda za poslove s Tajvanom Chen Binhua rekao je u izjavi koju je prenijela državna novinska agencija Xinhua da je "Tajvan kineski Tajvan".

"Naš stav o rješavanju pitanja Tajvana i ostvarivanju nacionalnog 'ponovnog ujedinjenja' ostaje dosljedan, a naša odlučnost je čvrsta kao stijena", navodi se.

U saopćenju se navodi da će se Kina pridržavati principa jedinstvene Kine i čvrsto se suprotstaviti separatističkim aktivnostima usmjerenim na "nezavisnost Tajvana", kao i "strano miješanje u kineska unutrašnja pitanja".