Resursni centar Jetpac i Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) objavili su da je izabrano 82 muslimanska kandidata na različitim nivoima na američkim izborima.

Ovaj rezultat je  najviši otkako su Jetpac i CAIR počeli pratiti izborni napredak američkih muslimana, a na izborima 2020. godine bilo 71 izabrani musliman.

Oni napominju da su ovo preliminarni rezultati jer brojanje i izbori nisu još okončani.   

Muslimanske organizacije pratile su izborne rezultate rekordnih 146 američkih muslimanskih kandidata koji su se natjecali za lokalne, državne i savezne funkcije, uključujući 51 državnog kandidata za zakonodavce koji se kandidirao u 23 države.

Prošlog mjeseca, CAIR i Jetpac objavili su prvi nacionalni imenik lokalnih, državnih i federalnih izabranih muslimanskih zvaničnika i sudija.

“Historijski niz rekordnih američkih muslimanskih izbornih pobjeda svjedoči o stalnom usponu naše zajednice u američkoj politici i povjerenju koje su nam susjedi ukazali da ih predstavljamo i borimo se za njihove interese. Svjedoci smo sljedećeg koraka u političkoj transformaciji američke muslimanske zajednice od marginaliziranih glasova koji su bili po strani, ili još gore, do donosilaca odluka. Ovi novoizabrani zvaničnici grade uspeh decenija dugog ulaganja naše zajednice u građanski angažman, registraciju birača i kandidovanje za funkcije. Pozivamo sve izabrane lidere američkih muslimana da crpe inspiraciju iz svoje islamske vjere i rade za najbolju moguću budućnost svih Amerikanaca”, kaže nacionalni izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad.

Izvršni direktor Jetpac Resursnog centra Mohammed Missouri ističe da muslimani grade solidnu infrastrukturu za održiv izborni uspjeh.

„Inspirisan sam historijskim pobjedama koje vidimo na lokalnim i državnim izborima širom zemlje. To pokazuje da muslimanska zajednica gradi solidnu infrastrukturu za održiv izborni uspjeh. Odluke o politici o obrazovanju, stanovanju, klimi i građanskim pravima oblikuju državni zakonodavci i od ključne je važnosti da naš glas bude zastupljen u procesu kreiranja politike.”

CAIR i Jetpac Resursni centar napominju da je sve veći broj centara i džamija islamske zajednice koji su otvorili svoja vrata kao biračka mjesta za glasanje glasača, uključujući Islamski centar islamske zajednice Dar Alnoor iz Virdžinije u okrugu Prince William.

Državni tužilac Minnesote Keith Ellison, prvi i jedini musliman izabran na državno mjesto, ponovno je pobijedio na izborima, kao i članovi Kongresa Ilhan Omar (D-MN), Rashida Tlaib (D-MI) i Andre Carson (D-IN)).

21 aktuelni državni zakonodavac koji je bio pred reizborom odlučno je pobijedio, a posebno će im se pridružiti 16 muslimanskih kandidata koji stvaraju historiju kako bi se ukupan broj muslimanskih državnih poslanika povećao na 43.

Demokrate Mana Abdi, Deqa Dhalac i Ambureen Rana prvi su muslimani izabrani u zakonodavno tijelo države Maine, svi na mjesta u Državnom domu. Illinois je izabrao svoje prve poslanike muslimanske države u sastavu Abdelnassera Rashida i Nabeele Syed koji će služiti u Zastupničkom domu Illinoisa. Demokrate iz Ohaja Munira Abdullahi i Ismail Mohamed postat će prvi muslimani koji će služiti u državnom zakonodavnom tijelu, dok su Salman Bhojani i Suleman Lalani prvi muslimani izabrani u zakonodavno tijelo Teksasa.

U Džordžiji, Nabilah Islam je prva žena muslimanka izabrana u državni Senat, a Ruwa Romman prva žena izabrana u Predstavnički dom države. Farooq Mughal je također osvojio mjesto u državnom domu s obzirom da je sadašnji državni senator Sheikh Rahman pobijedio na reizboru, Gruzija će imati drugi najveći broj poslanika muslimanske države u zemlji, drugu nakon Minnesote koja je svoju prvu muslimanku izabrala u državni senat u Zaynab Mohamedu. Samakab Hussein je također osvojio mjesto predstavnika države, čime je Minnesota dobila ukupno 5 izabranih poslanika.

U Michiganu je Alabas Farhat pobijedio u utrci za državnog predstavnika kako bi udvostručio broj državnog broja, dok se Tarik Khan uspješno kandidirao za Predstavnički dom Pensilvanije da bi državi dao 3 državna zakonodavca.

Jetpac resursni centar je neprofitna organizacija posvećena povećanju zastupljenosti muslimana u američkoj vladi i politici.

CAIR je najveća američka muslimanska organizacija za građanske slobode i zagovaranje. Njegova misija je poboljšati razumijevanje islama, zaštititi građanska prava, promovirati pravdu i osnažiti američke muslimane.