Margaretha Geertruida Zelle, poznata pod imenom Mata Hari, bila je holandska egzotična plesačica i kurtizana koja je postala slavna tokok Prvog svjetskog rata. Iako njeno ime u cijelom svijetu predstavlja simbol špijunaže, i to one u kojoj je protagonist žena, detalji njenog sudjelovanja u šoijunaži još su nerazjašnjeni i predmet su rasprave.

Tokom Prvog svjetskog rata Mata Hari je živjela u Hagu, gdje joj je 1916. godine njemački konzul ponudio novac za informacije koje bi mogla prikupiti tokom svojih putovanja u Francusku. Iako je priznala da je njemačkom obavještajcu predala neke informacije, nije dokazano da li je to istina, i ako jeste o kakvim je informacijama riječ.

Njene je aktivnosti pomno pratila tadašnja obavještajna služba Francuske. Francuzi su je uhapsili u februaru 1917. godine, pod optužbom da je radila kao dvostruki agent za Nijemce. Tokom suđenja Mata Hari je tvrdila da je nedužna i da je Nijemcima prosljeđivala samo zastarjele i lažne informacije. Cijeli je slučaj bio zasnovan na okolnostima i sumnji, bez konkretnih dokaza o špijunaži.

Ipak je proglašena krivom za špijunažu i u šumi u blizini Pariza pogubljena strijeljanjem, 15. oktobra 1917. godine. Da li je zaista radila kao agent ostalo je nepoznato, ali je i do danas ostala priča o Mata Hari, zanosnoj ženi koja zavođenjem moćnih muškaraca dolazi do tajnih i važnih informacija.