Jedanaest muškaraca okupilo se na pauzi za ručak, uživaju u sendvičima, puše cigarete i razgovaraju o bejzbol meču, jedan čak i s bocom viskija ili džina u ruci. Ono što prizor čini nevjerovatnim jeste mjesto gdje se scena odigrava, na 69. katu nebodera, na slobodno plutajućem čeličnom nosaču 250 metara iznad zemlje.

Fotografija koja je snimljena na Manhattanu 29. septembra 1932. jedna je od ikona reklamne fotografije. Fotograf je dobio od Rockefeller centra u New Yorku, koji je građen od 1931. godine, kako bi privukao pažnju javnosti. Tri godine nakon sloma njujorške berze, što je pokrenulo Veliku depresiju i dovelo Sjedinjene Države u depresiju, graditelji ogromnog kompleksa sa 21 neboderom pokušavali su doći na naslovnice.

Fotografija je dugo pripisivana fotografu Lewisu Hineu (1874. - 1940.), koji je prethodno izazvao pometnju svojom serijom fotografija o izgradnji Empire State Buildinga. Međutim, 2003. Bettmann Archives je objavio da je, prema njihovom istraživanju, autor bio Charles Clyde Ebbets (1905.-1978.).

Fotografija je snimljena iz Rockefeller centra na sjeveru prema Central Parku, koji se može vidjeti u pozadini. Radnici i čelični nosači su na zgradi RCA (sada zgrada Comcast), koja je također u izgradnji. Identifikacija jedanaest muškaraca u više je navrata pokušana ali bez večih rezultata. Neki od radnika su iz Irske, jedan iz Švedske, jedan iz Čehoslovačke i dvojica iz Kanade.

Zna se identitet samo jedne osobe, Peter Rice koji se nalazi u sredini a kojeg neki identificiraju kao Johna Johanssona iz Švedske. Rečeno je da je Rice bio indijanac Mohawk. Ovo pleme Irokeza vlastitim je načinom obuke djecu oslobađalo straha od visine još od ranog djetinjstva. Stoga su Irokezi bili traženi stručnjaci za izgradnju nebodera.

"Ručak na vrhu nebodera", kako je naziv fotografije, prvi put je objavljen u "New York Herald Tribune". Od tada su rađene brojne parodije i montaže. Irci prikazani na njoj bili su u središtu dokumentarnog filma “Men at Lunch” (2012.) Seána Ó Cualáina, koji je fotografiju protumačio kao priču irske imigracije u SAD.