Ideja o stvaranju nacionalne države u kojoj bi živjeli isključivo Jevreji, javila se još u 19. stoljeću. Na toj je ideji nastao cionistički pokret, čijim se osnivačem smatra Theodor Herzl , još 1897.

A nesretna sudbina palestinskog naroda započela je jednim dokumentom kojim je, kako kaže Artur Kesler, jedan narod svečano obećao drugom narodu zemlju trećeg naroda. Riječ je čuvenoj Balfourovoj deklaraciji, odnosno pismu koje je Arthur James Balfour, šef britanske diplomatije, uputio lordu Walteru Rothschildu, vođi židovske zajednice u Engleskoj, u kojem stoji:

„vlada Njegovog Visočanstva gleda s blagonaklonošću na stvaranje nacionalnog ognjišta u Palestini za jevrejski narod i uložit će najveće napore kako bi olakšala postizanje tog cilja“.

I tako je i bilo, trideset godina poslije na palestinskoj zemlji uspostavljena je jevrejska država. Iz godine u godinu doseljenici su proširivali „svoju teritoriju“, istjerujući palestinski narod iz njihovih kuća i zbijajući ga na sve uži prostor da bi ga Izrael danas držao pod stalnim bombardiranjem u uskom Pojasu Gaze, trostruko manjem od Kantona Sarajevo, i u stalnom strahu, uz svakodnevna hapšenja i progone, na nešto većoj Zapadnoj Obali. Britanci su, dakle, svoje obećanje ispunili.

U deklaraciji je navedeno da neće biti učinjeno ništa što bi moglo „krnjiti“ građanska i vjerska prava postojećih nejevrejskih zajednica, ali taj dio, očigledno, Izrael ne zanima. Teror nad palestinskim narodom svakodnevno je rastao, dok se teritorija na kojoj Palestinci žive smanjivala.

Balfourova deklaracija prvi je dokument uopće kojim je neka vlada poduprla uspostavu židovske države u Palestini. Ta britanska inicijativa bila je važan korak u procesu koji je u konačnici 1948. doveo do proglašenja neovisne izraelske države, na račun Palestinaca.

Deklarativno, zapadne se diplomate zalažu da na ovom području postoje dvije države, izraelska i palestinska, ali mnogi od njih odobravaju to što izraelske vlasti, njihova vojska i policija nastoje nasilnim putem cijelu teritoriju Gaze i Zapadne Obale „očistiti“ od Palestinaca. Teško bombardiranje bolnica, civilnih zgrada i obrazovnih ustanova u Gazi, kao i svakodnevna hapšenja i zastrašivanja na Zapadnoj Obali pokazuju šta je konačni cilj Izraela – u njihovoj agendi nema mjesta za palestinsku državu.