Generalni sekretar Međunarodne unije muslimanskih učenjaka, Sheikh Ali Qaradaghi, izjavio je da je muslimanski svijet suočen s historijskim testom u vezi s džamijom Al Aqsa i napadima izraelskih okupacijskih snaga.

Govoreći za dnevnik Al-Resalah, Qaradaghi je izjavio: "Haos i provokacije izraelske okupacije i njenih doseljeničkih grupa u džamiji Al-Aqsa stavljaju Arape i muslimane pred pravi historijski ispit."

Rekao je da su "smrtonosni pozivi izraelskih jevrejskih doseljenika na pojačane napade na džamiju Al-Aqsa usmjereni na judaizaciju područja s ciljem potpunog rušenja svetog mjesta kako bi se izgradio njihov takozvani hram".

Qaradaghi je izjavio da je "rušenje džamije Al-Aqsa postalo najjasniji zahtjev agresivne izraelske vlade koja koristi slabost nekih arapskih država ili zavjeru drugih protiv palestinske stvari". Naglasio je da "šutnja arapskog režima nije opasno pitanje, već šutnja naroda".

Pozvao je Arape i muslimane da provedu pravi akcijski plan koji uključuje sve ljude kako bi zaštitili džamiju Al-Aqsa od bilo kakve agresije. Arapski čelnici, dodao je, moraju održati hitan samit i dati prioritet podršci džamiji Al-Aqsa i okončati normalizaciju okupacijom, koja je korištena kao paravan za izraelsku agresiju. Ponovio je svoj poziv na formiranje arapskog i muslimanskog odbrambenog saveza kako bi zaštitili džamiju Al Aqsa i palestinsku stvar.