Bijela kuća je otkazala ramazanski iftar nakon što je nekoliko Amerikanaca muslimana odbilo poziv u znak protesta zbog podrške predsjednika Joea Bidena izraelskoj agresiji na Gazu.

Izvori, koji su razgovarali za Al Jazeeru pod uvjetom anonimnosti, rekli su da je do otkazivanja u utorak došlo nakon što su pripadnici muslimanske zajednice upozorili svoje predstavnike da ne prisustvuju iftaru u Bijeloj kući.

Edward Ahmed Mitchell, zamjenik direktora Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), također je rekao da je događaj otkazan jer je mnogo ljudi odlučilo da ne prisustvuje, uključujući i pozvane koji su prvobitno pristali da dođu.

"Američka muslimanska zajednica je vrlo rano rekla da bi bilo potpuno neprihvatljivo da jedemo hljeb u Bijeloj kući koja omogućava izraelskoj vladi da izgladnjuje i kolje palestinski narod u Gazi", rekao je Mitchell za Al Jazeeru.

I CNN i NPR su u ponedjeljak izvijestili da Bijela kuća priprema iftar male zajednice.

Ali nekoliko sati kasnije, u utorak, Bijela kuća je umjesto toga najavila da će biti domaćin obroka samo za službenike muslimanske vlade i da će održati odvojeni sastanak s nekoliko lidera muslimanske američke zajednice.

Sastanku, koji je trajao više od sat vremena, prisustvovali su predsjednik Biden, potpredsjednica Kamala Harris, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i drugi visoki zvaničnici.

Otkazani iftar naglašava Bidenovu borbu da zaustavi rastući bijes u američkim arapskim i muslimanskim zajednicama zbog njegove bezuvjetne podrške Izraelu.

Kritičari upozoravaju da bi se bijes mogao pretvoriti u opasnost za Bajdena na glasačkim kutijama tokom predsjedničkih izbora u novembru.

Dr. Thaer Ahmad, palestinsko-američki doktor koji je bio u Gazi u januaru, rekao je medijima: “Kako možemo razgovarati s vama o gladi i gladovanju uz hljeb i odreske?”

Slična praksa otkazivanja iftara sa državnim službenicima je zabilježena ovog ramazana i u Australiji.

Vlada Novog Južnog Velsa otkazala je iftar, samo nekoliko sati nakon što je to uradila vlada Viktorije nakon stava najvećih muslimanskih grupa da će bojkotovati poziv zbog stava laburista o ratu u Gazi. Premijerka Viktorije, Jacinta Allan, potvrdila da se ramazanski događaj sljedećeg mjeseca neće održati iz poštovanja prema onima u muslimanskoj zajednici koji su tuguju.

“Moja uloga ovdje u Viktoriji je da podržim zajednicu, a ne da doprinosim nevolji i tuzi. U tom kontekstu iftar neće biti održan ove godine”.

Njena izjava dolazi samo dan nakon što su Islamsko vijeće Viktorije (ICV) i Australsko nacionalno vijeće imama saopštili da su odbili pozive na premijerske iftare u Novom Južnom Velsu i Viktoriji.

Obje grupe su izrazile razočarenje u stav svoje vlade o agresiji na Gazu.

Licemjeran odnos političara i institucija zapadnih država prema muslimanima se ponavlja svakog ramazana kroz bezlične poruke koje se ponavljaju koji kao da zaboravljaju da muslimani postoje u ostalih jedanaest mjeseci u godini.

Najviše reakcija muslimanske zajednice u Britaniji privukla je posjeta premijera Rishi Sunaka centralnoj džamiji u Londonu (Regent's Park) prvog dana Ramazana.

Na snimku posjete jedne od najistaknutijih džamija u Velikoj Britaniji, Sunak se može vidjeti kako se rukuje s plavnim upraviteljem damije i kako želi "blagoslovljen Ramazan" britanskim muslimanima.