Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.

- Sat otkucava. Energetski sektor je ključni faktor stabilnosti BiH. On osigurava da vam niko ne može isključiti svijetlo ili grijanje tokom zime. Ova zemlja se mora okupiti oko energetskog sektora i to se mora učini odmah. Sektor energije može biti stub stabilne i prosperitetne ekonomije i društva. Bosna i Hercegovina može postići svoju sigurnost prije nego što bude kasno, ukoliko se lideri posvete hitnoj akciji, integritetu, saradnji i vladavini u kojoj su građani na prvom mjestu. Ali sat otkucava, vrijeme za akciju je sad, rekao je Murphy.

Premijer Fdedracije BiH Nermin Nikšić kazao je kako je Vlada svjesna svih obećanja koja je dala na početku mandata prema građanima i da će učiniti sve da se dođe do novih zakona na državnom nivou.

- Nećemo moći ovako dalje. Južna interkonekcija je ispolitizirana i tu se postavljaju uslovi. Moja želja je da uspijemo održati jedinstvo Vlade. Čini mi se da smo bliže nego prije po pitanju ovog Zakona, ali ne možemo čekati unedogled. Brzo ćemo se postaviti na način da dođemo do rješenja za građane, da osiguramo još jedan izvor snabdijevanja i da ne ovisimo samo o jednom izvoru gasa, rekao je Nikšić, koji je dodao da je moguće da zakoni o električnoj energiji i gasu idu odvojeno.

Energetski samit 2024 će trajati do petka, 26. aprila. Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini i britanska ambasada u Sarajevu.

Samit okuplje ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice koji, kroz tematske panele, radionice i prezentacije projekata, vode diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.