"Rečeno mi je da je predstavnica Evropske unije u pregovorima o izbornim reformama Angeline Eichhorst eksplicitno rekla predstavnicima probosanskih stranaka u Sarajevu da se u Briselu pojavljuje i rastući stav da bi Bosna i Hercegovina mogla biti podijeljena na dvoje (tj. da bi se RS mogla otcijepiti) i da stoga pro-BiH stranke moraju potpisati SDA-HDZ dogovor o izmjenama Izbornog  zakona! Ovakvi komentari Eichhorst su odjek onoga što je i sam secesionista Dodik sinoć na TV BiH rekao o simpatijama za koje vjeruje da ga uživaju u ključnim prijestolnicama EU", napisao je politički analitičar Jasmin Mujanović na svom Twitter nalogu.

U seriji objava na ovoj društvenoj mreži Mujanović je naveo i da to "šta Eichhorst radi je politička ucjena. 

"Eichhorst koristi prijetnje ratom da postigne prljavi, segregacijski dogovor u korist HDZ-a".

Mujanović smatra da su aktivnosti Eichhorst podsjetnik "na najmračnije trenutke evropskog angažmana u BiH 90-ih godina. Lord Owen 2.0". 

"Po kom mandatu Eichhorst misli da može iskoristiti prijetnje otcjepljenjem i ratom kako bi se udovoljilo Draganu Čoviću ne mogu pojmiti. Ona treba biti pozvana u Brisel, a njene se aktivnosti treba istražiti", smatra Mujanović te podsjeća da Eichhorst svojevremeno nije uspjela u svojoj nakani da osigura razmjenu teritorija između Srbije i Kosova pa da sada u BiH pokušava da sprovode slično ali na još opasniji način. 

"Nikakav dogovor o Izbornom zakonu ne može se dogoditi sve dok postoje prijetnje odcjepljenjem i stalne blokade političkih institucija; niti se novi izborni režim može vjerodostojno pojaviti manje od 12 mjeseci prije sljedećih izbora. EU se treba uhvatiti u koštac sa svojim odmetnutim agentima u BiH kako ne bi izazvali daljnju krizu" piše Mujanović te navodi i da očekuje demantij svojih navoda. 

"Ovo objavljujem u ličnom svojstvu i stavljam na kocku svoj kredibilitet jer vjerujem svojim izvorima, mislim da je važno, i mislim da odražava realnost režima politike EU u BiH koji se mora demontirati", istakao je Mujanović.