Bespuća internetske zbiljnosti | 21.08.2023.

Društvene mreže

Muderris nastavlja dobijati podršku: Sinovi i kćeri Bosne nikada neće zaboraviti herojsku i časnu borbu Nezima Halilovića

Nakon brojnih reakcija oglasio se i sam Nezim Halilović Muderris, koji se zahvalio na podršci koju prima ovih dana sa svih strana.

R. I.

Nakon što je dokazanog patriotu i ratnog komandanta 4. muslimanske slavne brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine te hatiba Nezima Halilovića Muderrisa napao federalni (koji dolazi iz entiteta Reublika srpska) ministar za razvoj, preduzetništvo i obrt Vojin Mijatović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije i nekadašnji politički saborac Milorada Dodika u Savezu nezavisnih socijaldemokrata, nazvavši ga otvoreno fašistom, reagirala je javnost u našoj državi koja je stala u Muderrisovu zaštitu.

Među onima koji su osudili bezočne Vojinove napade bili su političari, uglavnom iz Stranke demokratske akcije, ali i imami predvođeni reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem te medijske ličnosti.

Reis Kavazović je na svom Facebooku poručio da s gnušanjem odbacuje svako poistovjećivanje Nezima ef. Halilovića s radikalizmom bilo koje vrste.

“Nezim ef. Halilović je častan član Islamske zajednice i borac Armije Bosne i Hercegovine koji je svojim zalaganjem i borbom doprinio opstanku države u čijim ministarstvima danas rade oni koji ga optužuju za fašizam i radikalizam. Takvih treba da je stid. Sinovi i kćeri Bosne nikada neće zaboraviti herojsku i časnu borbu Nezima Halilovića i njegovih saboraca iz Armije Bosne i Hercegovine bez obzira na vjeru i naciju i neće dozvoliti bilo kakav historijski revizionizam ili prekrajanje historije, kako one iz perioda agresije na našu domovinu, tako i one iz Drugog svjetskog rata”, Kavazovićeva je poruka, na koju se nadovezao i sarajevski imam Muhamed ef. Velić koji je naglasio da je Muderris onaj koji druge uči i prenosi im znanje (o životu na oba svijeta) i ljubav prema domovini te da je kod nas “samo jedan Muderris”.

Direktor programa Media centra Islamske zajednice Nedim Hrbat također je prokomentirao kompletan slučaj.

“Vojin Mijatović je kazao da je Nezim ef. Halilović 'druga strana fašizma' u Bosni i Hercegovini. Trebali bismo i sada, valjda, bezrezervno povjerovati da je Vojin Mijatović samo slučajno izabrao tako ozbiljnu optužbu, za fašizam, kao sredstvo da postigne svoje 'nesebične' ciljeve? Ko bi se, uostalom, usudio sumnjati u takvu neokaljanu političku figurinu? Bit će da sam islamski radikal”, istakao je.

Isto tako, direktor Hayat televizije Elvir Švrakić pružio je podršku Nezimu Haliloviću Muderrisu uz poruku da je, u ovom slučaju, “druga strana fašizma antifašizam”, antifašizam o kojem stalno govori Vojin Mijatović i njegovi partijski drugari.

“Ovo oko Nezima Halilovića Muderrisa bih samo ovako kazao. Nakon što je potpredsjednik Vojin, prevarant i ulizica, kazao šta je kazao očito da nema dostojanstvenih Bošnjaka u toj vladi koji shvataju da je u pitanju izbor – ili naša čast ili naš poraz. Ako smo došli do toga da nas najobičniji manipulatori bacaju u blato, onda nismo ništa dobro ni zaslužili. Sve ostalo je nepotrebno govoriti”, kategoričan je univerzitetski profesor i član Predsjedništva SDA Admir Mulaosmanović.

Nakon brojnih reakcija oglasio se i sam Nezim Halilović Muderris, koji se zahvalio na podršci koju prima ovih dana sa svih strana.

“U nemogućnosti da se svima vama koji ste mi javno pružili snažnu podršku, zahvalim pojedinačno, to činim ovim putem, uz izraze posebnog poštovanja i uvažavanja! Ataci na našu jedinu domovinu Bosnu i Hercegovinu i naš narod ne prestaju, a naša odlučnost da čuvamo našu domovinu i dostojanstvo našega naroda i drugih patriota naše domovine mora ostati snažna i nepokolebljiva. Istinom se borimo za istinu, a protiv laži, podvala i pokušaja falsifikovanja naše povijesti i uz Allahovu pomoć na tom ćemo putu ostati uspravni i odlučni! Bili smo antifašisti i kao takvi ćemo inšallah ostati dok smo živi! A na tragu toga dok smo živi mi i naši potomci uz Allahovu pomoć nećemo dozvoliti ostvarenje velikodržavnih planova naših susjeda, na račun naše domovine”, riječi su Muderrisa.

Osim javnih ličnosti, valja istaći i to da i mnogi drugi na društvenim mrežama masovno objavljuju fotografije s Muderrisom, što je svojevrsni znak da je riječ o čovjeku za kojeg se s punim pravom može reći “da dolazi iz naroda”, ili čak da je “glas naroda”. Slike su to koje pokazuju da je obilazio i da obilazi Bosnu te da je pokazao zavidnu razinu energije u svojim obilascima BiH.

Stavovi koje zastupaju autori nisu nužno i stavovi uredništva. Nijedan dio ovog izdanja ne smije se umnožavati, kopirati ili na bilo koji način reproducirati i koristiti bez izdavačevog pismenog dopuštenja.

Povezani članci

Ovako su izgledali veliki evropski gradovi prije 100 godina

I DURAKOVIĆ IMA PJESMU: "Oj, Ćamile nisi više glavni, pobijedio narod pravoslavni"

Nova glasnogovornica Ukrajine je AI avatar

Pet kostura pronađeno ispod kuće Hermanna Göringa