Početkom ljeta Sultan Bruneja presvukao se u vojnu uniformu i otišao u centar za proučavanje islamske kaligrafije u Bandar Seri Begavanu, spreman objaviti rat pravopisnim greškama. Niko od njegovih savjetnika nije sumnjao u odluke, , jer prema ustavnoj odredbi, Hassanal Bolkiah Muizzaddin Vaddaula Ibni Almarhum Sultan Haji Omar Ali Saifuddin Saadul Khairi Vaddien "nikada ne može pogriješiti ni kao privatna osoba ni u svom službenom svojstvu".

Sultan je napunio nedavno 77 godina a Brudirect.com, najčitaniji portal u  zemlji, mjesec je dana otvara svoje izdanje svojim čestitkama i čestitkama svojih oglašivača: građevinskih kompanija, indonezijskih restorana, energetskih kompanija i dobavljača plina i nafte.

Sultan Bruneja istovremeno obavlja svoje dužnosti sultana, premijera, ministra odbrane, vanjskih poslova i finansija. Vlada zemljom u kojoj su ogromne rezerve nafte i plina. Prvog augusta proslavio je 56 godina na čelu ove monarhije, koja broji sedam stoljeća samostalnosti, izuzev kratkog prekida u šesnaestom stoljeću, kada su ih Magellan i Elcano učinili Špancima na 72 dana.

Tokom više od pola stoljeća sultan je zauzeo prvo mjesto na ljestvici najdugovječnijih vladara na planeti. Njegova neto vrijednost, procijenjena na 16 milijardi eura, također ga svrstava u rang sa najbogatijim osobama na svijetu.

Muda Hassanal posvetio je veći dio svog života ulasku u Guinnessovu knjigu svjetskih rekorda. Živi u palači veličine Louvrea, površine 200.000 kvadratnih metara, raspoređenoj na 17 katova sa zlatnim kupolama, 1.788 spavaćih soba, 257 kupaonica, banketnoj dvorani kapaciteta 5.000 ljudi, džamiji kapaciteta 1.500 ljudi, sa pet bazena, 44 stepenice i 18 dizala. Koristi je kao dom ili kao sjedište vlade.

Njegov šesti sin, princ Azim, koji je umro u dobi od 38 godina, do sada je bio najpoznatiji po svojim odnosima s holivudskim zvijezdama i pjevačima. Jednom je privatnim avionom poslao kurira do kuće Mariah Carie kako bi joj isporučio platinastu ogrlicu s osam dijamanata vrijednu 4,5 miliona eura.

Michael Jackson je u predsjedničkoj palači održao privatni koncert povodom 50. rođendana monarha, koji je na njegovu zabavu stigao u pozlaćenoj kočiji koju je vuklo 50 muškaraca. Tu su bili engleski kralj Charles ili Barack i Michelle Obama, koji su odatle izašli sa poklonjenim prstenom, ogrlicom optočenom dijamantima i safirima i naušnicama od bijelog zlata.

Bruneji su kratko bili demokratija i to 1962. godine, kada je Mudin otac Hassanal održao izbore i, budući da je na njima pobijedila Narodna stranka Bruneja, spriječio ih da formiraju vladu, raspustio stranku, zatvorio i protjerao njene čelnike.

Ekonomija Bruneja tjera mnoge na pitanje da li je demokratija precijenjena. Građani Bruneja čine desetinu najbogatijih na svijetu po dohotku po glavi stanovnika, ne plaćaju porez, stanovanje se subvencionira, a zdravstvo, obrazovanje i riža su besplatni. Ali ipak, vlada Bruneja smatra se jednom od najokrutnijih vlada na svijetu, i to ne zato što možete piti alkohol ili slaviti Božić.

Prije samo četiri godine Sultan je odlučio ažurirati Krivični zakon uvođenjem zakona temeljenog na islamskom zakonu koji kažnjava kamenovanjem seks između muškaraca a amputaciju stopala i ruku koristi kao sredstvo za kažnjavanje.  Međunarodna reakcija bila je bojkot imovine sultana, uglavnom njegovog lanca luksuznih hotela, u kojiam odsjedaju Ellen DeGeneres, Richard Branson ili Elton John. Nešto što još uvijek nije smirilo sultana, koji je više zainteresiran za privlačenje investicija i muslimanskih turista nego za poboljšanje imidža u zapadnom svijetu.

Izvan palače nalazi se staje sa 200 konja i 110 garaža sa 365 Ferrarija, 275 Lamborghinija, 258 Aston Martina, 172 Bugattija, 230 Porschea, 350 Bentleya, 600 Rolls Royceva, 440 Mercedesa, 265 Audija, 237 BMW-a, 225 Jaguara i 183 Land Rovera. Da mijenja automobile jednom dnevno, trebalo bi mu deset godina da ih sve provoza.

Poznati su i iznosi plaća nekih od sultanovih zaposlenika: 62.220 eura godišnje svakom od čuvara njegovih egzotičnih ptica, 1,6 miliona njegovom učitelju badmintona ili 1,5 milijuna za akupunkturistu.

Sultan je imao dvanaestero djece iz tri braka. Prvo sa svojom rođakinjom, zatim sa stjuardesom u MIB-u i na kraju s televizijskom voditeljicom iz Malezije, mlađom od njega 33 godine.