Rusija je danas osudila odluku Sjedinjenih Država da doda Ruse koji traže američke vize na listu "državljana beskućnika" koji mogu podnijeti zahtjev za vize u trećim zemljama.

Taj potez omogućio je Rusima da apliciraju za američke vize u Varšavi umjesto u svojoj matičnoj zemlji nakon što je američka ambasada u maju prestala da obrađuje većinu zahtjeva za vizu zbog zabrane Moskve da zapošljava osoblje ambasade u Rusiji.

Američki State Department navodi kao "beskućnike" kandidate iz zemalja u kojima Sjedinjene Države nemaju konzularno predstavništvo ili gdje konzularno osoblje ne može izdati vize zbog političke ili sigurnosne situacije.

Rusija je postala 10. nacija na listi, nakon Kube, Eritreje, Irana, Libije, Somalije, Južnog Sudana, Sirije, Venecuele i Jemena.

"Američke diplomate već dugi niz godina uništavaju sistem konzularnih službi u Rusiji...", napisala je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova na društvenim mrežama.

"Oni su tehničku proceduru, rutinsku za 21. vijek, pretvorili u pravi pakao."

S obzirom na to da su odnosi već na najnižem nivou nakon Hladnog rata, Rusija i Sjedinjene Države su u sporu oko broja diplomata koje mogu slati u glavne gradove jednih drugih i nisu uspjele postići napredak na pregovorima ovog mjeseca.

Osim toga, Rusija je stavila Sjedinjene Države na listu "neprijateljskih" zemalja koje moraju tražiti odobrenje za zapošljavanje ruskih državljana - a američku kvotu je postavila na nulu.

Moskva je na razgovorima rekla da je spremna ukinuti sva ograničenja nametnuta posljednjih godina, a Washington je rekao da želi paritet u pogledu broja diplomatskog osoblja i viznog reciprociteta.