Prema dijelovima knjige objavljene šestog oktobra a koje ovih dana prenosi francuski list Le Monde, prvi socijalistički predsjednik Pete republike vodio je trostruki ljubavni život u posljednjih osam godina svog života. Imao je ljubavnicu, studentivzu koja je bila pola stoljeća mlađa od njega.

Francuska i Evropa bile su zbunjene kada je u novembru 1994. godine Mitterrand priznao da ima kćer s Anne Pingeot, svojom dugogodišnjom ljubavnicom iako je još bio u braku s Danielle Mitterrand koja je do kraja bila prva dama Francuske.

Detalji objavljeni ovih dana izazvali su mnogo manje iznenađenje jer je Mitterrand umro 1996. godine, a Francuzi su se od tada nagledali mnogih sočnih privatnih epizoda stanara Jelisejske palače. Ništa ih više ne skandalizira ali Mitterrand ih nastavlja fascinirati.

Knjiga Le dernier secret (Posljednja tajna) koju potpisuje Solenn de Royer, reporterka Le Mondea, donosi do sada neobjavljenu priču.

Dosad nepoznata Mitterrandova ljubavnica identificirana je samo kao Claire. Njezina nevjerojatna priča započela je 1984. Imala je 18 godina i upravo je stigla u glavni grad, iz Limogesa, na studij prava. Odrasla je u konzervativnoj porodici. Možda je zato djevojka bila fascinirana ljevicom. Mitterrand je pobijedio na izborima 1981. Claire se pridružila Socijalističkoj stranci.

Postala je opsjednuta Mitterrandom. Bio joj je idol, isto onako kako su tinejdžerkama idoli rock zvijezde. Stalno je odlazila na događaje na kojima je bio Mitterrand i pozdravljala ga. Na kraju je primijetio njezinu stalnu prisutnost.

Godine 1988, kada je imala 22 godine, a francuski predsjednik 72 godine, platonski odnos pretvorio se u romansu. Claire je autorici knjige ispričala da ju je Mitterrand zvao dva puta dnevno, ujutro kako bi je probudio i noću. Ostavljao bi joj je poruke na telefonskoj sekretarici koje čuva na starim kasetama.

Kada bi se sastajali, Claire se vozila motociklom do Jelisejske palače. Isprva ju je kontrolirala straža, ali kasnije su je puštali bez problema. Ručali su ili se šetali Parizom. Išla je na državna putovanja u inozemstvo i još čuva suvenire.

„Sa Vama sam bio duže nego sa Saharovim i Walesom“, rekao joj je Mitterrand jednog dana nakon sastanka sa slavnim sovjetskim disidentom i poljskim vođom.

Kad je krajnje desni medij prvi put otkrio glasine o odnosu Mitterrand-Pingeot, on je to glatko demantirao. Godinu dana kasnije izašla je fotografija u listu Paris Match koja je to potvrdila. "Šta sam ja u svemu tome, igračka?", pitala je  Claire. Pukla je kad je saznala istinu.

Unatoč Mitterrandovoj laži i činjenici da je bio jako bolestan čovjek, veza se nastavila sve do njegove smrti. Mitterrand je bio čovjek velikih tajni. Maksimalno je skrivao svoje veze s kolaboracionističkim Vichyjevim režimom i svojim krajnje desničarskim hirovima mladosti. Svoj je rak godinama skrivao, a javnost nije znala za veze sa ljubavnicama. Mislio je da je još jednu veliku tajnu sa sobom odniuo u grob. Tako je bilo sve do izlaska knjige u kojoj je Claire glavni lik.