Prošlog petka četvorica naoružanih muškaraca upala su u koncertnu dvoranu Crocus City Hall u Krasnogorsku, na periferiji Moskve, neselektivno pucajući na hiljade ljudi. Trenutni bilans je 137 mrtvih i 180 ranjenih. Rusija je i dalje šokirana. Bio je to najgori teroristički napad koji se dogodio u toj zemlji u posljednja dva desetljeća, nakon masakra u Beslanu 2004. godine.

Trenutno je uhapšeno jedanaest osoba: četiri terorista i sedam pomagača, svi stranci, neki s tadžikistanskim pasošem. Prema ruskim vlastima, glavni osumnjičenici uhapšeni su na autocesti u regiji Bryansk, koja graniči s Ukrajinom.

Ruski mediji tvrde da su četverica navodnih počinitelja masakra bili mučeni tokom ispitivanja od strane sigurnosnih službi. Sud u Moskvi odredio je preventivni pritvor za četvoricu uhapšenika. To su Dalerjon Barotovich Mirzoev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni i Muhammadsobir Fayzov. Prva trojica su priznala krivicu, objavio je portal 20minutos.

Prema ruskim medijima, svi su iz Tadžikistana, ali su nastanjeni u Rusiji. Optuženi su za terorizam i mogli bi dobiti doživotni zatvor.

Dalerdžon Mirzojev rodom je iz Tadžikistana, ima 32 godine, oženjen je i četvero djece. Imao je tromjesečnu privremenu registraciju u ruskom gradu Novosibirsku (Sibir), ali je istekla, prema državnim medijima RIA Novosti. On se prvi pojavio pred sudom.

Saidakrami Rachabalizoda ima oko 30 godina. Oženjen je i ima sina. On se pojavio kao drugooptuženi i na sudu je posvjedočio da je imao ruske registracijske dokumente, ali da se ne sjeća gdje su. Rachabalizoda je komunicirao pomoću prevoditelja, navode RIA Novosti. Prema videu koji su snage sigurnosti pustile u ruske Telegram kanale, snage sigurnosti su mu odrezale uho i stavile ga u usta u trenutku uhićenja.

Shamsidin Fariduni ima 25 godina, rođen je u Tadžikistanu i državljanin je te srednjoazijske zemlje. Službeno je radio u tvornici u ruskom gradu Podolsku, ali je bio prijavljen u Krasnogorsku, navodi RIA Novosti. Bio je oženjen i ima bebu od osam mjeseci. Objavljene snimke njegovog hapšenja i ispitivanja pokazuju da je pretučen i ispitivan čim je uhapšen. Kad je stigao pred sud, lice mu je izgledalo natečeno od batina. Ovaj uhapšenik je 23. februara objavio nekoliko fotografija na svom Instagram profilu geolociranom u Istanbulu, navodi ruska agencija.

Na jednom od snimaka Fariduni tvrdi da je ubijao “za novac”. Rekao je da ga je na Telegramu kontaktirao stranac koji mu je predložio izvođenje masovnog terorističkog akta u zamjenu za pola miliona rubalja (to je oko 5000 eura).

“Pola miliona rubalja”, kaže jedan od uhapšenih na snimci ispitivanja koju je objavila ruska televizija. „Ko ti je dao?“, pita jedan od ispitivača. "Još nisam dobio. Dobio sam pola", objasnio je.

Muhammedsobir Fajzov je najmlađi: ima samo 19 godina. Bio je nezaposlen, ali je radio u brijačnici u Ivanovu (sjeveroistočno od Moskve). Naime, on je prijavljen u tom gradu, navodi državni medij RIA Novosti. Fajzov je taj koji je najgore izgledao ležeći na nosilima, a zatim u invalidskim kolicima. Ispred suda, gdje je bio u pratnji liječnika, nije mogao ni otvoriti oči ni govoriti, što se vidi na snimci moskovskog suda podijeljenoj na Telegramu. Sud je četvorici muškaraca odredio pritvor do 22. maja.