Potenciranje priče o "srpskom svetu" gotovo je postala tradicija među političkim dužnosnicima iz Srbije. Najčešće o "srpskom svetu" govore predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i jedan od njegovih najbližih saradnika, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Na novi Vulinov istup reagirala je i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, koja zahtijeva od predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića da se ogradi od ovakvih izjava.

"Očekujem da se Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije odmah ogradi od izjava ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o „ujedinjenju srpskog sveta“.Ukoliko to ne učini, to će samo potvrditi da je njegova i zvanična politika Srbije, rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koja ima za cilj pripojiti dijelove Bosne i Hercegovine Srbiji. Vulinova izjava kojom je decidno rekao da ujedinjenje Srba znači „jedinstvena država“, flagrantno je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, destabiliziranje cijele regije Zapadnog Balkana i zloslutna prijetnja građanima Bosne i Herecegovine koji su se prije 26. godina branili od agresije i genocida!", navodi Turković.
 
Prema njenim riječima, ovakve izjave ne doprinose miru i stabilnosti, što predsjednik Srbije kontinuirano ističe da mu je glavni prioritet.
 
"Ovakva retorika čini apsolutno besmislenom sve izjave i politike srbijanskog predsjednika Vučića u kojima tvrdi da Srbija želi mir i dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Naprotiv, Vulinove izjave su najbolji pokazatelj odakle dolazi destabilizacija regije i blokade i opstrukcije evropskog puta Bosne i Hercegovine, ali i ostalih država regije. Bosna i Hercegovina će sa Vulinovim izjavama upoznati zvanično sve države koje su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira", zaključila je Turković.