Ministrica Naida Hota-Muminović uputila je 7. februara u ime Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo na više adresa dopis kojim traži mišljenje o skraćenju nastavnog časa u sarajevskim osnovnim i srednjim školama sa 45 na 40 minuta. Ministrica u dopisu podsjeća da je Skupština Kantona Sarajevo usvojila Nacrt Zakona o odgoju i obrazovanju Kantona Sarajevo te da je o njemu provedena javna rasprava.

“U navedenom Nacrtu zakona predviđeno je trajanje časa od 45 minuta. Kasnijim dodatnim razmatranjem ove odredbe, Ministarstvo kao predlagač, razmatra mogućnost da čas traje 40 minuta.”

Iako je rasprava završena, neko se u Ministarstvu dosjetio da se nastava skrati za po pet minuta po času pa je u posljednjem trenutku odlučeno da se u vezi s tom idejom upita za mišljenje direktore škola, nastavnike i roditelje.

“Kako ova mogućnost nije prošla javnu raspravu, a smatramo da je riječ o značajnoj promjeni, molimo da dostavite mišljenje o navedenom prijedlogu”, piše u dopisu Ministarstva.

Naveden je i rok za iznošenje mišljenje, odnosno za dostavu rezultata ankete – petak do 16.00 sati, čime su svi zainteresirani dobili samo tri dana za analizu ove “značajne promjene”.

Anketa o kojoj se mogu izjasniti svi roditelji putem vijeća roditelja sadrži pet mogućih odgovora: “(1) slažem se; (2) djelimično se slažem; (3) ne slažem se ovim prijedlogom;  (4) smatram da se prvo treba uključiti struka i da se obrazloži pozitivne i negativne strane ovog prijedloga; (5) da bismo se izjasnili po ovom pitanju potrebno nam je više podataka.”

Treba napomenuti da Ministarstvo uz dopis nije poslalo nikakvo obrazloženje, iznijelo motive i razloge za skraćenje časova te eventualne benefite za škole, nastavnike, djecu i roditelje.

Na upit novinara Klixa o motivima za ovaj prijedlog, ministrica Hota-Muminović je odgovorila: “U tradicionalnom načinu podučavanja trebalo nam je više vremena, to se sad sve ubrzava i mijenja. Eventualni ‘višak’ vremena dobro bi došao za suportivne programe, aktivnosti i sadržaje kojima postižemo cjelovit razvoj učenika. U školama su aktivne mnoge sekcije, projektne aktivnosti, tu su i prilike za podršku stručnih službi ili jednostavno bilo bi više vremena za slobodne aktivnosti ili domaću zadaću.” Ministrica smatra da je savremena škola mnogo više od časova, za djecu je to presudno iskustvo od kojeg zavisi kasniji stav o cjeloživotnom radu na sebi, što je, veli Hota-Muminović, imperativ vremena koje je pred nama i novim generacijama.

Upit za mišljenje o skraćenju nastavnog časa poslan je sindikatima, Zajednici srednjih škola, Udruženju direktora osnovnih škola, Vijeću roditelja Kantona Sarajevo i odsjecima za pedagogiju i psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kazala je Hota-Muminović.