Kosovski ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla objavio je neke dokaze koji, kako je rekao, dokazuju vezu između države Srbije i terorističke grupe koja je počinila ubistvo kosovskog policajca Afrima Bunjakua, ujutro 24. septembra, javlja Anadolu.

Svecla je na društvenoj mreži naveo da se sa pruženim dokazima jasno vidi priprema akcije protiv ustavnog poretka sa ciljem destabilizacije Kosova.

"Ovaj dokument je potvrda koju je Vojska Srbije dala grupi prilikom predaje bacača granata, koji je potom zaplijenila kosovska policija u akciji 24. septembra. Ono što smo u kontinuitetu iznosili, sada potkrepljujemo nespornim činjenicama i dokumentima da država Srbija politički, finansijski i logistički podržava ove terorističke grupe", naglasio je kosovski ministar.

Svecla je u ranijoj objavi rekao da je jedna od osoba koje je kosovska policija ubila 24. septembra, Bojan Mijailović, bio tjelohranitelj šefa Bezbjednosno-obavještajne agencije Srbije (BIA) Aleksandra Vulina tokom njegove posjete Kosovu 2013.

"Država Srbija je u potpunosti uključena u ovaj teroristički napad sa ciljem destabilizacije Kosova. Iz tog razloga, već postoji formalna i strukturna veza umiješanosti Aleksandra Vučića u napad na Banjsku 24. septembra: Milan Radojčić, kao potpredsjednik Srpske liste i tjelohranitelj Aleksandra Vulina, a obojica se nalaze na crnoj listi SAD-a", naglasio je Svecla.

Rekao je da su ove činjenice još jedan dokaz da se namjere Srbije prema Kosovu uopšte nisu promijenile od vremena Miloševićevog režima.

Dodao je da su se i najveći optimisti koji su do sada sami sebe lagali o promjenama u ovoj zemlji, ovih dana uvjerili u suprotno.

Oko tri sata iza ponoći 24. septembra, u Banjskoj u opštini Zvečan, u napadima na jedinice kosovske policije poginuo je Afrim Bunjaku, dok je ranjen policajac Alban Rashiti.