Nikad ne znate koga biste mogli sresti kada otvorite vrata automobila i pozdravite vozača Ubera u Sjedinjenim Državama. Hirurg koji je pobjegao iz Madurove Venezuele koji nije uspio nostrificirati diplomu i sada je šofer u Miamiju. Somalijska izbjeglica u Minneapolisu. Majka koja se odrekla alkohola u Des Moinesu. Rus koji ponavlja Putinove laži dok je za volanom u New Yorku. Ili ministar finansija koji taksira u Washingtonu.

Khalid Payenda je do avgusta prošle godine, kada su Afganistan preuzeli talibani, bio ministar finasija i upravljao budžetom od šest milijardi dolara. Sada za volanom zarađuje nešto više od 150 dolara po noći.

Payenda je bio dio vlade u Kabulu koja se srušila prošlog ljeta, kada su SAD odlučile da Afganistan više nije njihov rat, a talibani su ga preuzeli u roku od nekoliko sedmica. Nisu svi članovi vlade imali istu sreću. Predsjednik Ashraf Ghani pobjegao je neposredno prije zauzimanja Kabula. Vjeruje se da je pobjegao sa 169 miliona dolara. Njegov ministar finansija pokušava zaraditi vozeći noću po uklicama američke ptrijestolnice. Plata koju zarađiujue na Univerzitetu Georgetown je nedovoljna za život pa dodatan prihod zarađuje kao Uber vozač.

Payenda, 40, je bio jedan od onih mladih reformatora koji su vjerovali u san koji su im ponudili Amerikanci nakon invazije na Afganistan. Htjeli su postaviti temelje modernom, demokratskom Afganistanu, u koje su žene slobodne i u kojem se poštuju ljudska prava. Ništa nije postignuto, iako su potrošene milijarde dolara i životi hiljada vojnika.

Prognan s porodicom u Pakistan tokom građanskog rata 1990-ih, vratio se u Afganistan kada je američka vojska zbacila ekstremiste s vlasti i bio je jedan od osnivača prvog privatnog univerziteta u zemlji. Poslije je prošao tipičnu obuku reformatora: radio je u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj i Svjetskoj banci, usavršavao se na Univerzitetu Illinois uz Fulbrightovu stipendiju.

Godine 2016. dolazi u Ministarstvo finansija kao zamjenik ministra. A 2020. Ghani mu je ponudio portfelj. Zemlja je već bila u raspadanju, ali on je prihvatio. "Bio sam dio neuspjeha", priznaje američkim novinarima. Sedam dana prije pada Kabula dao je ostavku zbog nesuglasica s Ghanijem. Tada su mu supruga i njegovo četvero djece već bili u SAD-u i ubrzo im se pridružio. Mnogi su ostali.

"To te izjeda iznutra", kaže on o rascjepu između njegovih snova i stvarnosti njegovog neuspjeha i života koji sada vodi. SAD su već zatvloriukle strane knjige zvane Afganistan. Payenda o tiome razmišlja na svakom semaforu, s dodatnom krivnjom što je zapravo privilegiran u odnosu na one koji su ostali u domovini.