Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine 21. marta igra jedno od dva finala, odnosno jednu od dvije najvažnije utakmice u ovoj godini. Zmajevi će na Bilinom polju u polufinalu baraža ugostiti Ukrajinu, a eventualnom pobjedom izborit će veliko finale protiv boljeg iz duela Izrale - Island koje bi se igralo 26. marta na Grbavici (poraženi polufinalisti igrat će revijalni meč na stadionu Grbavica).

Savo Milošević, selektor fudbalske A reprezentacije BiH, objavio je danas spisak igrača na koje će računati u ovim mečevima. Optimista je uoči predstojećih duela, a na konferenciji za medije objasnio je svoj izbor.

“Uvijek sam imao optimizam. Izbjegavao sam da tražim opravdanja. Veliki broj utakmica smo igrali bez velikog broja igrača. To nije bilo realno stanje. Tada smo dobili nekoliko igrača na koje sada možemo računati. Motivacija i želja kod igrača i forma su odlični. Svi jedva čekaju da dođu. Neću imati problem sa atmosferom. To su parametri na kojima baziran optimizam. Jedna utakmica kući protiv bilo koje ekipe, sve je moguće”, kazao je Milošević, pa nastavio: “Ne mogu otkrivati taktičke detalje. Demirovića sam gledao uživao. Pozitivno me iznenadio sa igrom. Nivo igra je nešto posebno. Možda je i u najboljoj formi.”

Zmajevi trenutno u rosteru imaju samo pet igrača iz lige petice, a među njima se nalazi i ime novajlije Denisa Huseibašića. “Mali broj igrači iz lige petice? Nisam to pratio. Fudbal napreduje i igra se i van liga petica. Ono što je najvažnije je takmičarski nivo. Najbitnije je da momci igraju. Najbitniji parametar je da većina momaka igra.

Na dovođenju Huseinbašića se radilo mjesecima. Završili smo papirologiju i logično je da je na spisku. Ima dosta zahtjeva i preporuka. Ako se već odlučujemo da to budu momci koji mogu pomoći. Na njega računamo”, kazao je Milošević pa na pitanje novinara o pozivanju Hamulića odgovorio: “Imam utisak da neki imaju nešto protiv njega. Nemoguće je da svi budu standardni. On ima kvalitet koji može pomoći u određenim momentima. Zašto bih ga precrtao? Promjene ne mogu biti preko noći. Mora postojati smjer. Mislim da radim najbolje za Savez”, poručio je Milošević.

Na spisku su slijedeći igrači:

Golmani: Ibrahim Šehić, Nikola Vasilj, Kenan Pirić

Odbrana: Amar Dedić, Jusuf Gazibegović, Eldar Čivić, Sead Kolašinac, Anel Ahmedhodžić, Adrian Leon Barišić, Dennis Hadžikadunić, Renato Gojković, Nihad Mujakić

Sredina terena: Rade Krunić, Gojko Cimirot, Ivan Bašić, Benjamin Tahirović, Miralem Pjanić, Denis Huseinbašić, Haris Hajradinović, Amar Rahmanović

Napad: Edin Džeko, Ermedin Demirović, Haris Tabaković, Nemanja Bilbija, Said Hamulić, Smail Prevljak, Dal Varešanović.

Reprezentativci BiH 21. marta u Zenici dočekuju selekciju Ukrajine u meču polufinala baraža, a u slučaju pobjede tri dana kasnije na Grbavici će dočekati pobjednika drugog polufinalnog meča Izrael - Island.