Hrvatski predsjednik Zoran Milanović učestvovao je danas u Splitu na svečanoj primopredaji dužnosti zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) nakon čega je dao izjavu za medije.

Između ostalog osvrnuo se i na prelet američkih aviona nad Bosnom i Hercegovinom 9. januara.

“Amerikanci i Englezi lete preko Hrvatske i imaju otvoren koridor. Prolaze preko Bosne i Hercegovine. Par zrakoplova je letjelo preko Hrvatske, to je naše, rutinski, jer su to dogovorili sa Sarajevom, preko nas se prešlo kao preko prljavog tepiha. Bila je neka vježba u Bosni i Hercegovi, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dvije sedmice kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS-a da bi se pokazalo Srbima ”

Dodao je da misija Althea osigurava sigurnost u Bosni i Hercegovini. “Lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu preko Crne Gore, ali komotnije preko Hrvatske. Mi smo nekoliko puta zahtijevali da se uključimo u Altheu, ali kad je misija počinjala nismo bili članica ni NATO-a ni EU-a pa nismo mogli biti. U međuvremenu su nas primili u NATO i EU, ali ne u Althea jer smo sumnjivi”, rekao je Milanović smatrajući da Hrvatska ima pravo biti vojno prisutna u Bosni i Hercegovini.

“Imamo tamo pravo biti isto koliko tamo pravo biti ima i – nagradno pitanje – Senegal, Burma ili Turska. Turska je tamo. Po kojoj osnovi. I Austrija, koja uopće nije u NATO-u”, dodao je Milanović.

Kaže da je Hrvatska zemlja koja ima svoj ponos i interese.

“Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu šta hoće. A šta Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bi mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je uredu”, rekao je Milanović.

Hrvatski predsjednik osvrnuo i na posljednje izjave i prijetnje Milorada Dodika te je rekao da svi Srbi misle ono što Dodik govori.

“Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi. To što Dodik govori treba svakoga zabrinjavati, tako misli skoro svaki Srbin u Rs-u. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život”, rekao je Milanović.