“Političkom scenom Bosne i Hercegovine protutnjalo je mnogo budala, ali apsolutni pobjednik u toj kategoriji je Vojin Mijatović. Čovjek s krizom identiteta i prodana duša, koja svoj nemoral želi da nametne svima, ali na toliko tužan način da je već svima postao smiješan”, ovako je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i entiteta Republika srpska Milorad Dodik “počastio” svog dojučerašnjeg stranačkog kolegu i trenutno federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Vojina Mijatovića.

Salva pogrdnih riječi uslijedila je nakon što je Mijatović rekao da stanovnici Rs-a “džaba glasaju u Srbiji i da će uvijek biti Bosanci”. Ovime, prema riječima Dodika, “Mijatović pokušava da nam ospori pravo da se osjećamo kao Srbi”.

“On se može osjećati kako god hoće i da se svrsta u bilo koju kategoriju. Tvrdnja o Bosancima je historijski istrošena fraza još od Kalaja, i koliko god težio da on bude Bosanac, samo je proizvod neuspjelog etnoinženjeringa. Tanka je linija između toga da se razluči šta Vojin zapravo želi da dokaže više, da je Bosanac ili da nije Srbin. I u tom svom dokazivanju, on je agresivan, ciničan i glasan i sve to samo da sakrije da su i Srbi i Bošnjaci shvatili da on identitetski nije ništa, nego samo još jedan izdajnik”, napisao je lider SNSD-a na Twitteru.

Kako je dodao, “Mijatović je klasični primjer poturice i prodanih Srba, kojih je kroz historiju bilo”.

“Odmah po padu pod Turke, bilo je onih koji su promijenili vjeru. Kad su došli Austrougari, njima su služili. Kad su stigle ustaše, s njima su sarađivali. Kao što to radi Vojin. Sreća, bilo ih je malo i uvijek su bili izuzetak u našem narodu.  Baš kao što je i Vojin”, zaključio je Milorad Dodik.