Bilo je nekako i očekivano: nakon 95 godina u SAD-u je istekla zaštita autorskih prava za Disneyev kratki film “Parobrod Willie”. To znači da svako može slobodno koristiti lik Mickeya Mousea bez potrebe da pita Disney za dopuštenje. Samo 48 sati kasnije, internet je pun videa generiranih umjetnom inteligencijom, šaljivih produkcija, najava horor filmova, najava videoigara i naravno pornografskog sadržaja u kojem glumi kultni miš. Nikoga ne treba čuditi da se granice dobrog ukusa ponekad pomaknu u stranu.

AI generator slike temeljen na Stable Diffusion, koji je posebno obučen na Mickey Mouseu i prenesen na Huggingface, vjerojatno doprinosi nemalom dijelu poplave materijala. Model informacijskog znanstvenika Pierre-Carla Langlaisa treniran je na mišu, koji je sada u javnoj domeni, i generira fotografije na naredbu koje bi lako mogle doći iz Disneyevog crtića. Ili iz horor filma, gangsterskog epa ili zombi apokalipse.

Mickey AI temelji se samo na sićušnom skupu podataka od 34 fotografije iz "Steamboat Willie", 22 slike iz "Plane Crazy" i 40 izvadaka iz "The Gallopin' Gaucho", ali već daje sasvim prihvatljive rezultate. Svi spomenuti filmovi objavljeni su 1928. i sada su u javnoj domeni.

 

Naravno, nije dugo trebalo da prve kreacije osvanu na društvenim mrežama. Još uvijek relativno bezopasne AI slike Disney miša bile su brzo gotove. Matičnoj će se kompaniji vjerojatno manje svidjeti slike objavljene ubrzo nakon toga: prikazuju Minnie kako puši crack, Mickeyja prikovanog na križ ili miša koji napada američki Kapitol.

Naravno, ove smicalice s umjetnom inteligencijom bile su moguće i kada je zaštita autorskih prava za Disneyev par miševa još uvijek bila na snazi. No trenutno postoje i komercijalni projekti s Mickeyjem, u obliku dva horor filma. U "Mickey's Mouse Trap" lik iz crtića luta arkadom kao serijski ubojica i lovi tinejdžere u tipičnom niskobudžetnom stilu horora. Film bi se trebao pojaviti u martu 2024.

Redatelj Steven LaMorte - poznat po hororu iz 2022. "The Mean One" - radi na vlastitoj "uvrnutoj" verziji Mickeyja. "'Parobrod Willie' donio je radost mnogim generacijama, ali ispod vesele površine krije se potencijal za čisti, ludi horor", objasnio je LaMorte. Produkcija ovog filma trebala bi početi u proljeće.

Naravno, nije trebalo dugo da prvi kripto fanovi kreiraju vlastitu digitalnu valutu – pod imenom $MICKEY. Temelji se na Ethereum blockchainu i imao je tržišnu kapitalizaciju od mršavih 6.500 USD pri lansiranju. Na početku je bilo oko 2.000 komada po cijeni od 0,001 ETH, odnosno oko dva dolara, ali su se odmah rasprodali. Cijena je sada porasla na 0,075 ETH (oko 163 eura).