Bivši njemački reprezentativac i igrač Arsenala dogovorio je prelazak u turski fudbalski klub Fenerbahce. Kako prenose turski mediji, Ozil će potpisati ugovor na tri i po godine. Ova vijest obradovala je navijače Fenerbahcea ali i ostale turske građane koji Ozila, zbog njegovih stavova, vole i poštuju.

Ozil se rodio u Njemačkoj a od 2009. godine igrao je za Njemačku fudbalsku reprezentaciju. Međutim, nakon susreta s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom 2018. godine postao je meta kritika njemačkih medija, kao i Fudbalskog saveza Njemačke. Zbog toga je napustio njemačku reprezentaciju za koju je postigao 23 pogotka, rekavši da ne može predstavljati Njemačku dok se suočava s rasizmom i nepoštovanjem prema njegovim turskim korijenima. “Ne mogu samo mirno posmatrati, ova diskriminacija je neprihvatljiva”, rekao je tada Ozil.

Sljedeće, 2019. godine, predsjednik Erdogan bio je svjedok na Ozilovom vjenčanju. Iste godine, ovaj nogometaš uzburkao je javnost i svojom podrškom Ujgurima koji su pod pritiskom kineskih vlasti, te pozvao muslimanski narod da reagira. Zbog toga je Kina odlučila da ne prenosi utakmice Arsenala, čiji je Ozil bio igrač.

Ozil je poznat i voljen i zbog svog humanitarnog rada. Njegova supruga Amina Gulse i on odrekli su se poklona za vjenčanje i pozvali goste da daju podršku djeci kojima je potrebno liječenje. Tom prilikom obećao je da će snositi operacije za hiljadu djece. Osim toga, turskom Crvenom polumjesecu uplatili su donaciju za obrok za 16 hiljada izbjeglica iz Sirije. I prije toga Ozil je pomagao ljudima širom svijeta, pa je, između ostalog, 2014. godine donirao 250 hiljada eura za narod Gazze. Krajem prošle godine uplatio je ručak za pedeset hiljada osoba u Velikoj Britaniji kojima je potrebna pomoć.