Da je ovakav scenarij spreman, sinoć je objavio portal Istraga.ba.

Mehmedagić je na funkciju direktora OSA-e imenovan u novembru 2015. godine, a samo godinu poslije našao se na udaru osovine Milorad Dodik-Dragan Čović.

U godinama koje su uslijedile Dodiku i Čoviću pomoć u diskreditaciji Mehmedagića davali su mentori iz Rusije, "neovisni analitičari", određeni mediji, institucije entiteta Republika srpska, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine s Gordanom Tadićna čelu, ali i pojedinci koji se nazivaju "probosanskim političarima".

Donosimo hronološki događaje i aktivnosti koje su za cilj imale smjenu Mehmedagića i stavljanje OSA-e pod političku kontrolu Dodika, Čovića, ali i mnogih drugih, kojima se on svojim radom "zamjerio".

19. novembar 2015. – Vijeće ministara BiH na redovnoj sjednici imenuje Osmana Mehmedagića za generalnog direktora OSA-e na mandat od četiri godine.

29. decembar 2016. – RTRS objavljuje optužbe na račun OSA-e u kojima se navodi da u okviru akcije "Ušće" prisluškuje i prati zvaničnike Republike Srbije.

3. januara 2017. – Ista "saznanja" podijelio je s javnošću na konferenciji za medije  tadašnji potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, koji je na narednim izborima dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH s kompenzacijske liste SNSD-a.

19. januara 2017. – Komisija za nadzor nad radom OSA-e utvrdila je da, kako je kazao njen predsjedavajući Nikola Špirić (SNSD), "nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, ni izvan BiH".

4. juli 2017. – Otkriveno da je Nikola Špirić krivotvorio dokument sa zaključcima Komisije za nadzor nad radom OSA-e, koji su dostavljeni toj agenciji.

12. juli. 2017. – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavljuje da je OSA "neprijateljska agencija".

12. juli 2017. – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavljuje da OSA "ne radi svoj posao".

26. jula 2017. – Nikola Špirić smijenjen s mjesta predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad radom OSA-e zbog krivotvorenja dokumenta.

19. septembar 2017. – Zagrebački sedmičnik Nacional objavljuje informaciju da OSA "prisluškuje, prati i tajno nadzire hrvatske političare i biznismene".

26. septembar 2017. – Direktor SOA-e Republike Hrvatske Daniel Markić posjetio OSA-u BiH i ustanovio da "ne postoje problemi koji opterećuju odnose ove dvije agencije".

15. mart 2018. – OSA zabranila ulazak u BiH dvojici članova ruske bajkerske grupe "Noćni vukovi", njihovom vođi, državljaninu Rusije Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu i predsjedniku srpskog ogranka ove organizacije Nišliji Saši Saviću. "Noćni vukovi" ranije učestvovali na ratištu u Ukrajini.

23. august 2018. - OSA zabranila ulazak u Bosnu i Hercegovinu kontroverznom piscu Zakharu Prilepinu, koji je učestvovao na ukrajinskom ratištu.

13. marta 2019. – U javnosti odjeknula informacija o aktivnostima hrvatske SOA-e na vrbovanju selefija u Bosni i Hercegovini, u čemu su, sudeći prema informacijama OSA-e, učestvovali i bliski srodnici glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

14. mart 2019. – Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine informacije o diplomama svih čelnika sigurnosnih agencija Bosni i Hercegovini.

30. maj 2018. – OSA zabranila ulazak u Bosnu i Hercegovinu Konstantinu Malofeevu, ruskom oligarhu koji je proglašen za prijetnju za nacionalnu sigurnost. Malofeev je povezivan s ruskim separatistima u Ukrajini.

25. juni 2019. – Milorad Dodik optužio OSA-u da "prisluškuje medije u BiH i regiji".

1. juli 2019. – Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najavio da ta stranka neće podržati reizbor Osmana Mehmedagića na mjesto generalnog direktora OSA-e.

30. juli 2019. – Prosvjetna inspekcija RS-a izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu na Univerzitetu poslovnih studija Banja Luka u vezi s provjerom zakonitosti diplome Osmana Mehmedagića.

5. august 2019. - Inspektorat RS-a donio rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

5. septembar 2019. - Prosvjetna inspekcija RS-a uvažila molbu rektora Univerziteta za poslovne studije Banja Luka Radovana Klincova za odgodu postupanje po rješenju inspektora kojim je naloženo poništavanje diplome Osmana Mehmedagića.

31. oktobar 2019. – Vlada RS-a smijenila direktoricu Prosvjetnog inspektorata RS-a Danijelu Batar, koja je odgodila poništavanje diplome Osmana Mehmedagića.

31. oktobar 2019. - Dragutin Škrebić imenovan za direktora Prosvjetnog inspektorata RS-a.

5. novembar 2019. – Prosvjetni inspektorat RS-a poništio raniji zaključak o odlaganju izvršenja rješenja da se poništi Mehmedagićeva diploma, te donio novu odluku kojom se ta diploma poništava.

14. novembar 2019. – Inspektorat RS-a poništio diplomu generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, čime je uskraćena mogućnost njegovog reizbora.

19. novembar 2019. – Istekao četverogodišnji mandat Osmanu Mehmedagiću, koji prema Zakonu o OSA-i ostaje na poziciji generalnog direktora do reizbora ili imenovanja novog direktora.

27. januar 2020. – Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio disciplinsku tužbu protiv tužioca Olega Čavke jer je bez formalne naredbe o provođenju istrage počeo samoinicijativno istraživati način na koji je direktor OSA-e Osman Mehmedagić stekao diplomu.

17. juni 2020. – Komisija za nadzor nad radom OSA-e od generalnog direktora zatražila da u roku od sedam dana dostavi fakultetsku diplomu.

1. juli 2020. – Generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić dostavio Komisiji fakultetsku diplomu stečenu na Američkom univerzitetu u BiH.

30. juli 2020. – Državni tužilac Oleg Čavka započeo istragu diplome Osmana Mehmedagića stečene u Američkom univerzitetu u BiH.

28. august 2020. – Na adrese sedam institucija, među kojima je i Tužilaštvo BiH, stigla anonimna krivična prijava protiv Osmana Mehmedagića zbog navodnih zloupotreba položaja. Anonimnu krivičnu prijavu su potpisali "nezadovoljni uposlenici OSA-e".

11. septembar 2020. – Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Osmana Mehmedagića na osnovu anonimne prijave "nezadovoljnih uposlenika OSA-e".

15. septembra 2020. – Amina Ohranović, koja je predala "anonimnu krivičnu prijavu nezadovoljnih uposlenika OSA-e", priznala istražiteljima FUP-a da joj je prijave dala Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Prema vlastitom priznanju Amine Ohranović, kada je cijeli slučaj procurio u medije, nju je nazvao i "tješio" - Aljoša Čampara.

16. septembar 2020. – Komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavljen prijedlog da se za direktora OSA-e imenuje Osman Mehmedagić, a za njegovog zamjenika Risto Zarić.

28. septembar 2020. – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio da ne prihvata imenovanje Mehmedagića za direktora OSA-e.

30. septembar 2020. – Državni tužilac Oleg Čavka donio Naredbu o neprovođenju istrage protiv Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, firme koja je umiješana u prodaju lažnih diploma koju je razotkrila OSA i iza koje stoji porodica biznismena Ivana Ševe koji se već godinama u javnosti proziva za bliske veze sa HDZ-om.

10. oktobar 2020. – Kristijan Čavka, sin tužioca Olega Čavke, piše portal Istraga, zapošljava se u kompaniji Central osiguranje, iza koje stoji porodica Ivana Ševe.

12. oktobar 2020. – Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio u Beogradu Milorada Dodika i Dragana Čovića. Na sastanku, prema informacijama Faktora, razgovarano o hitnim koracima za smjenu rukovodstva OSA-e.

16. oktobar 2020. – Milorad Dodik poručio da "kako sada stvari stoje, OSA-e neće biti".

16. oktobar 2020. – Osman Mehmedagić pozvan u Tužilaštvo BiH kako bi dao iskaz u dva predmeta koja su otvorena protiv njega.

22. oktobar 2020. – Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića zbog navodnog nezakonitog izuzimanja snimka videonadzora iz JP Pošta, te zatražilo mjere zabrane obavljanja dužnosti. Predmet vodi državni tužilac Oleg Čavka.

19. februar 2021. – Sud BiH izrekao oslobađajući presudu Osmanu Mehmedagiću i Muhamedu Pekiću. Tokom suđenja, tužilac Čavka je insistirao da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e na pet godina.

27. maj 2021. – Mehmedagić i Pekić pravosnažno su oslobođeni optužbe za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Izvor: Faktor