Mastodon je decentralizirana društvena mreža otvorenog koda koja se temelji na zasebnim serverima, svaki sa svojim administratorima i pravilima zajednice.

Ova je aplikacija postala alternativa Twitteru nakon što je tu platformu kupio Elon Musk. Osim toga, Mastodon je sedam dana nakon Muskove akvizicije registrirao više od 230.000 korisnika, a aplikacija je do tada imala više od 655.000 aktivnih ljudi na njoj.

Ovog ponedjeljka, 7. novembra, Eugen Rochko (direktor te društvene mreže) ažurirao je podatke i izvijestio da je Mastodon dosegao 1.028.362 aktivnih korisnika mjesečno.

Mastodon je na mnogo načina sličan Twitteru. Glavna razlika je u tome što ga ne vodi samo jedna firma, jer bilo ko može pokrenuti server za hranjenje besplatnog softvera otvorenog koda.

Višestruke instance (serveri koji pokreću isti softver) omogućuju korisnicima stvaranje verzija Mastadona s jedinstvenim pravilima sadržaja, a te se instance povezuju jedna s drugom tako da svaki korisnik može odabrati svoj server i vidjeti sav sadržaj.