Zarobljena u kvartu Shaikh Ridwan u gradu Gazi, palestinska porodica al-Khaldi pojurila je u prizemlje svoje kuće misleći da bi to bilo najsigurnije mjesto dok su izraelske snage bombardirale susjedstvo,.

Izraelski zračni napad pogodio je susjednu kuću u četvrtak 21. decembra oko 13 sati, ubivši neke od komšija i ranivši Fatimu al-Khaldi, majku dvoje djece.

Ali u tom trenutku bilo je prekasno za bijeg ili pokušaj odlaska do bolnice, jer su izraelski tenkovi opkolili područje, a vojnici su se približavali.

U kući je bilo smješteno tridesetak osoba, uključujući i neke koji su ranije u ratu raseljeni iz drugih dijelova grada.

Oko 20 sati stigli su izraelski vojnici.

“Bez obzira na žene, djecu ili starce koji su spavali, oni su bacili dvije granate u kuću”, rekao je Fahed al-Khaldi, Fatimin zet, koji je u to vrijeme bio u južnoj Gazi.

“Oni su tada otvorili vatru direktno na ljude, na neselektivni način, ne praveći razliku između mladih i starih”, dodao je al-Khaldi, prenoseći događaj kako mu je kasnije ispričao njegov brat Muhamed. 

Pet osoba odmah je poginulo, uključujući Ahmeda, Khaledovog drugog brata, Fatiminog muža. Jedan od njihovih sinova, Faisal, je ranjen.

“Ko je još živ, odmah izađite iz sobe”, rekli su vojnici, navodi Fahed.

Preživjeli, među kojima je bio i Fahedov stariji brat Muhamed, tada su stajali u redu u dvorištu kuće, prije nego što su im skinuli odjeću.


Fatima i Ahmed al-Khaldi ubijeni su prilikom upada izraelske vojske u njihovu zgradu a njihovi sin Faisal (desno) teško je ranjen

Nakon što su pretreseni i ispitani, vojnici su im dali konkretna uputstva da pobjegnu ako žele da žive.

Otišli su, bojeći se za svoje živote, a za sobom ostavili ubijene i ranjene.

“Vojnici su se zatim vratili u sobu i pogubili sve povrijeđene”, rekao je Fahed.

Fatima, koja je bila trudna, ostavljena je da iskrvari do smrti.

Faisal, njen četverogodišnji sin ranjen u napadu, preživio je i kasnije je prebačen u bolnicu al-Shifa.

Ondje je njegov amidža Muhamed bio šokiran kada je čuo da je dječaku potrebno šest hirurških operacija, koje ljekari u bolnici – koju su ranije uništile izraelske snage – nisu imali sredstva da izvedu.

Faisalovo crijevo i mjehur su pukli i on je i dalje u kritičnom stanju u al-Shifi, navodi Fahed.

“Postavio sam mnoge apele na društvenim mrežama i preko novinara i pokušao kontaktirati Međunarodni komitet Crvenog krsta da premjestim Faisala u drugu bolnicu na jugu, ali sve je bilo uzaludno”, rekao je.

“Sve što sada želimo je Faisalovo hitno liječenje.”


Četverogodišnji Faisal al-Khaldi teško je ranjen u napadu izraelskih vojnika na civilne ciljeve

Dva dana nakon užasnog susreta, Muhamed se vratio u to područje nakon što su se izraelske snage povukle.

Prebrojao je tijela devet osoba u kući, uključujući Ahmeda, Fatimu, njegovog starijeg slijepog amidžu i njegovu ženu i druge.

Priču o porodici al-Khaldi potvrdio je Euro-Med Human Rights Monitor, koji kaže da je posljednjih dana dokumentirao mnoga slična pogubljenja na terenu od strane izraelskih snaga.

Ubistva se događaju u gradu Gazi i u sjevernom pojasu Gaze – područjima koja su u medijskom mraku i koje su izraelski vojnici odsjekli od pristupa bolnicama i osnovnim potrebama za život.

Sada, dok se izraelske trupe povlače s nekih lokacija, preživjeli stanovnici otkrivaju detalje šokantnih zločina.

Ured za medije palestinske vlade u subotu je saopćio da je primio svjedočanstva o najmanje 137 Palestinaca koje su pogubile izraelske snage u sjevernom pojasu Gaze.

U nekim slučajevima, grupe ljudi su postrojene u jamu koju su iskopale izraelske snage prije nego što su strijeljane, a zatim zakopane u masovne grobnice, navodi ured za medije.

Drugi slučajevi uključuju ubijanje trudnica koje su hodale do bolnice i mahale bijelim zastavama, kao i muškarce strijeljane i ubijene pred njihovim porodicama.

Euro-Med Monitor rekao je da je dokumentirao najmanje devet različitih slučajeva u kojima su grupe civila pogođene i ubijene bez prijetnje izraelskim snagama.

Izraelska vojska ranije ovog mjeseca priznala je da je u Gazi ubila tri izraelska zarobljenika koji su goli do pojasa mahali bijelom zastavom tražeći pomoć na hebrejskom.

Prošle sedmice, Ured visokog komesara UN-a za ljudska prava (OHCHR) saopćio je da je “primio uznemirujuće informacije” o jednom od slučajeva navodnih pogubljenja po prijekom postupku.

Ubistva su potvrđena, saopćila je agencija UN, ali je provjera okolnosti još u toku. 

“Izraelske vlasti moraju odmah pokrenuti nezavisnu, temeljnu i efikasnu istragu ovih navoda, a ako se utvrdi da su tačni, odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde”, navodi se u saopćenju OHCHR-a.

Dodaje se da ovakve vijesti “podižu uzbunu zbog mogućeg počinjenja ratnog zločina” i dolaze “nakon ranijih navoda o namjernom gađanju i ubijanju civila od strane izraelskih snaga”.

(Izvor: Middle East Eye)