Maroko se odlučio na veliki način pripremiti za domaćinstvo Svjetskog fudbalskog prvenstva 2030. godine, koje organizira zajedno sa Španijom i Portugalom. Prošle je sedmice službeno tijelo dodijelilo dizajn Casablanca Grand Stadiuma, kapaciteta 115.000 gledatelja, američkoj arhitektonskoj kompaniji Populous, odgovornoj za projekat novog Wembleya u Londonu (90.000 mjesta).

S planiranim budžetom od 460 miliona eura, nadaju se da će to biti najveći stadion na svijetu, iznad budućih Bernabéua (80.000 mjesta) i Camp Noua (105.000), pa čak i mega stadiona Primero de Mayo (114.000) u Pyonyangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje. Kao što je u oktobru najavio predsjednik Kraljevskog marokanskog fudbalskog saveza, Fouzi Lekjaa, novi koloseum u Casablanci ojačat će težnje zemlje Magreba da bude domaćin finala 2030. godine.

Portugal se dobrovoljno povukao iz trke za finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva. Stadion Luz u Lisabonu, dom Benfice, sa 65.000 mjesta najveći je u zemlji. Slijede Sporting, također u glavnom gradu, i Porto, oba s 50.000. Nijedan od njih neće biti proširen da primi najmanje 80.000 mjesta – kapacitet koji FIFA zahtijeva za domaćinstvo finala – kako je najavio koordinator tripartitne ponude, Portugalac António Laranjo.

Tako je borba oko mjesta održavanja finala Svjetskog prvenstva, o čemu će FIFA odlučivati tek za dvije godine, ograničena na Maroko i Španiju.

Arhitekti Populousa udružili su se s francusko-marokanskom arhitektonskom firmom Oulalous and Choi kako bi projektirali novi stadion, smješten na parceli od 100 hektara u El Mansuriji, 38 kilometara sjeverno od Casablance, u velikoj obalnoj urbanoj aglomeraciji koja je povezuje s Rabatom. Nacionalna agencija za javne objekte (ANEP) odabrala je svoj projekt, koji evocira tradicionalne marokanske šatore, nasuprot prijedlozima studija kao što su Zaha Hadid Architects, Foster + Partners ili španski Cruz y Ortiz, koji je dizajnirao stadion Metropolitano. Njegovi tvorci kažu da su bili inspirirani duhom tradicionalnih proslava i društvenih okupljanja poznatih kao musin, gdje se šatori podižu usred prirode.

Završetak izgradnje planiran je za 2028. Za sada još nisu poznati ni model ni planovi za budući Casablanca Grand Stadium. Jedan od njegovih dizajnera, marokanski arhitekta Tarik Oualalou, rekao je da projekt ima za cilj "utjeloviti modernost s tradicijom marokanskog gostoprimstva". Novi sportski objekt, koji će imati atletske staze, zatvoreni bazen, trgovački centar i hotel, bit će dom za dva velika tima iz Casablance: Raja i Wydad.

Projekat je dio plana izgradnje i obnove stadiona za Svjetsko prvenstvo 2030., s budžetom od 1,3 milijarde eura i koji se tiče šest drugih stadiona – u Tangeru, Casablanci, Rabatu, Agadiru, Marrakechu i Fezu – koji će također biti domaćini Afričkog kupa 2025. Nakon što je tri desetljeća pokušavao sam u pet navrata bezuspješno (1994., 1998., 2006., 2010. i 2026.), Maroko će konačno organizirati Svjetsko prvenstvo sa Španijom i Portugalom.

Maroko je počeo modernizirati svoje velike sportske objekte 2022. kako bi organizirao Svjetsko klupsko prvenstvo, takmičenje kojem je već bio domaćin 2013. i 2015. Također teži biti domaćin izdanja Mundialita 2029. u novom formatu od 32 ekipe. Iskustvo stečeno na međunarodnim takmičenjima pokrenulo je program obnove i izgradnje stadiona.

Banka Société Générale de Maroc procjenjuje globalne troškove organizacije Svjetskog prvenstva 2030. na oko pet milijardi eura. Ovaj marokanski budžet, od kojeg će polovinu snositi država, iznosi nešto manje od trećine ukupnog iznosa zajedničke kandidature s Portugalom i Španijom. Paralelno, država Magreba ubrzava razvoj svoje infrastrukture u okviru takozvane Vizije 2030. Ona uključuje dovršetak jedine brze željezničke linije u Africi, od Tangiera do Marrakecha, koja prolazi kroz Rabat i Casablancu; širenje mreže autocesta, posebno onih oko novog Velikog stadiona, te širenje međunarodnih aerodroma.