Ko je Pedro Castillo? To je bilo najčešće ponavljano pitanje nakon prvog kruga izbora održanih u aprilu u Peruu, posebno u Limi, gradu čije najšarmantnije četvrti obično nemaju veze sa Andama i tamošnjem ruralnom stanovništvu, unatoč činjenici da planinski lanac započinje na obodima glavnog grada.

Ko je taj 51-godišnji učitelj koji obećava "duboku" promjenu i uživa široku društvenu podršku, posebno u središnjem i južnom dijelu zemlje, gdje je dobio oko 80% glasova?

Peruanski socijalista Pedro Castillo zadržao je juče minimalnu prednost na izborima za predsjednika a neizvjesnost bi mogla dovesti do političke nestabilnosti, poremećaja na tržištu i dubokih podjela u društvu.

Castillo nakon 99,8 posto prebrojanih glasova ima 50,2 posto, samo 0,4 posto više od desničarske suparnice Keiko Fujimori.

Fujimori, pripadnica politički moćne porodice, iznijela je nepotkrijepljene optužbe da je Castillo varao na izborima, tvrdnje koje njegova ljevičarska stranka odbacuje. Međunarodni i domaći promatrači ocijenili su da su izbori bili regularni.

Glasovi s ruralnih i udaljenih područja u amazonskoj prašumi skloni kandidatu koji ističe svoje seosko porijeklo, omogućili su mu da pretekne kćer bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija. U zemlji u kojoj se neizlazak na birališta novčano kažnjava, od 23.262.475 upisanih birača glasalo ih je 17.803.306. Više od milion listića je proglašeno nevaljanim, a više od 100.000 nije zaokružilo nijednog kandidata.

Kandidat takozvane "olovke" kako se popularno zove Peru Libre, grupa političkih subjekata okupljenih za ove izbore, Castillo je učitelj skromnog porijekla koji je postao poznat 2017. godine kada je vodio štrajk učitelja koji su tražili povećanje plaća.

Religiozan i konzervativni učitelj pridružio se ljevici i sada je nadomak ulaska u Palaču Pizarro, sjedište predsjedništva države, u glavnom gradu koji ga gleda s nepovjerenjem.

Castillo personificira zahtjeve mnogih društvenih sektora, od onih koji imaju probleme već desetljećima do onih koji su bili ignorirani tokom 18 mjeseci pandemije koronavirusa koja je već odnijela živote više od 180 000 Peruanaca i koja je teško pogodila najsiromašnije dijelove društva.

Castillo je rođen u jednoj od najsiromašnijih regija u Peruu, iako je tamo bio najveći rudnik zlata u Južnoj Americi. Njegovi roditelji, nepismeni seljaci, imali su devetero djece, ali Pedro je jedini imao priliku ići na fakultet.

Paralelno sa svojim zanimanjem za učiteljskim poslom gajio je i sve veću sklonost socijalnim pitanjima: prva mu je akcija bila patroliranje u seljačkoj organizaciji koja je grad štitila od pljački i gerilskih skupina. Godine 2005. godine postao je regionalni čelnik stranke Peru Libre, ali je bio poprilično nepoznat do 2017. godine, kada je vodio štrajk zbog povećanja plaća i ukidanja upitnog sistema ocjenjivanja učitelja.

Oženjen i otac troje djece postao je nacionalna ikona nakon što je poveo hiljade učitelja u nacionalnom štrajku koji je trajao gotovo 80 dana, između juna i septembra 2017.

Zbog pandemije je ekonomija Perua pala za gotovo 12% a zemlja je imala treću najveću stopu smrtnosti od Covid-19 na svijetu. Zato se Castillo odlučio kandidirati i istog je trena optužen da je "komunista" zbog predizbornih obećanja kakva su da 70% godišnjeg budžeta javnog sektora mora biti potrošeno na obrazovanje i zdravstvo, dok se ostatak raspoređuje na promet, poljoprivredu i infrastrukturu.

Među jednom od njegovih najkontroverznijih mjera, obećao je protjerivanje stranaca koji čine zločine, prešutno aludirajući na migrante iz Venezuele koji dolaze od 2017. godine i čiji broj već sada premašuje milion a pitanja kakvu su prava homosekualaca, rodna jednakost i slično uopće ga ne zanimaju.