Sadio Mané, koji nije imao priliku ići u školu, izgradio je bfrojne medicinske centre i škole u Senegalu; prezire luksuz skupih automobila i satova

Postoji fudbaler koji radije gradi bolnice umjesto da vozi Ferrari. Senegalac Sadio Mané, zvijezda Liverpool, je finansirao izgradnju škole, bolnice i fondacije u Bambalyju, gradu od 25.000 stanovnika u Senegalu, na granici s Gambijom gdje ljudi žive od ribolova i uzgoja banana.

"Moji roditelji nikada nisu imali novaca da me pošalju u školu", ispričao je 2019. godine kada je otvorio školu koja nosi njegovo ime u Bambalyju. Otac mu je umro kada mu je bilo sedam godina i suočio se s poteškoćama odrastanja u vrlo velikoj porodici. Mané se preselio u kuću svog daidže.

„Od svoje četvrte godine znam samo za loptu“, ispričao je.  Ali ne uvijek jer je ponekad igrao fudbal s grejpfrutima i drugim voćem, što se vidi u dokumentarcu o njegovom životu 'Ballonbuwa' (Čarobnjak za loptu) koji je emitirala Rakuten TV prošle godine.

“Tako sam počeo, sam na cestama. Vidio bih djecu kako se igraju na ulici i pridružio im se. Kad sam odrastao, gledao sam neke utakmice na televiziji, posebno one reprezentacije Senegala. Želio sam vidjeti svoje heroje i zamišljao sam sebe kao jednog od njih“, pričao je.

Njegova majka i daidže prodali su sve što su proizvodili na farmi kako bi prikupili novac za razvoj mladog fudbalera, koji je odselio u Dakar, u dom nepoznate porodice gdje ga je, nekoliko godina kasnije, regrutirao jedan od skauta Metza, u Francuskoj.

«U Francusku sam stigao 4. januara 2011. i prvo čega se sjećam je vjetar. Bilo je jako vjetrovito i jako hladno.“ Afrikanac je igrao i u Salzburgu i Southamptonu prije nego što je stigao u Liverpool 2016., što se poklopilo sa dolaskom Jurgena Kloppa na Anfield.

Već je šestu sezonu u Liverpoolu, odigrao je 172 utakmice i postigao 80 golova uz  prosjek od 0,44 poena po utakmici. Na vrhuncu svoje karijere, sa 29 godina, Mané nije zaboravio svoje porijeklo. Za izgradnju škole koja nosi njegovo prezime dao je 300.000 eura. „Zašto bih htio deset Ferrarija, dvadeset dijamantnih satova ili dva aviona? Što će te stvari učiniti za mene i svijet? Ne trebaju mi ​​luksuzni automobili i kuće, duga putovanja, a još manje avioni. Više volim da moji dobiju malo od onoga što mi je život dao", rekao je u senegalskom televizijskom programu 'Talenti iz Afrike'.

Dana 20. juna svečano je otvorio bolnicu Bambaly, koja na svom pročelju ima natpis koji podsjeća da ju je izgradio Sadio Mané. Bolnica je koštala 530.000 eura, napisao je gradonačelnik na Twitteru a Sadio je to sve skupa ovako prokomentirao: „Bio sam gladan, radio sam u polju, igrao sam se bos i nisam išao u školu. Više volim graditi škole i davati hranu ili odjeću siromašnima.”