Nordhausen, općina od 42.000 stanovnika na sjeveru njemačke pokrajine Thüringen, bila je na pragu da ove nedjelje postane prvi njemački grad s krajnje desničarskim gradonačelnikom od Drugog svjetskog rata. Nakon vrlo tijesnog prebrojavanja, trenutni gradonačelnik, nezavisni Kai Buchmann, pobijedio je kandidata Alternative za Njemačku (AfD), Jörga Propheta, s 54,9% glasova. Nešto više od 2000 glasova razlike spriječilo je AfD da proširi svoju moć, do sada svedenu na grad i ruralni okrug, u vrijeme velikog rasta ove ultra-stranke u u istočnoj Njemačkoj.

Pobjeda Propheta, revizioniste holokausta kojeg su nadzirale tirinške tajne službe, u prvom krugu izazvala je velike kontroverze u Nordhausenu i ostatku zemlje, jer je historija ove općine usko povezana s nacističkim koncentracijskim logorom. Direktor fondacije čiji je spomenik dio, Jens-Christian Wagner, najavio je da neće pozvati Propheta ni na jedan događaj ako bude izabran. “Međunarodni ugled Nordhausena bio bi ozbiljno narušen izborom revizioniste za gradonačelnika”, rekao je prije nekoliko dana.

Ovaj mali industrijski i univerzitetski grad poznat je po tome što se oko pet kilometara od njegovog gradskog središta nalazio koncentracijski logor Mittelbau-Dora, u kojem su nacisti držali u zatočeništvu 60.000 zatvorenika tokom 15 mjeseci koliko je djelovao. Oko 20.000 nije preživjelo.

Prophet je lako pobijedio u prvom krugu izbora s više od 42% glasova, što ga je činilo favoritom. To je bila mogućnost koja je izazvala zaprepaštenje odgovornih za spomenik i udruženja bivših zatvorenika. “Nezamislivo je da posljednje preživjele logoraše i njihove obitelji [...] u Nordhausenu može primiti gradonačelnik iz redova stranke čiji se politički program sastoji od poziva na ksenofobiju, rasizam, antisemitizam, anticiganizam, nacionalizam i revizionizam”, žalio se IKBD, odbor koji obuhvaća spomenike nekoliko koncentracijskih logora, poput Buchenwalda. Gradski tehnički univerzitet također je izrazilo zabrinutost da će to utjecati na njegov imidž i prestiž.

Nervoza se prije izbora proširila među ostalim političkim tvorevinama jer su ovo mogli biti treći lokalni izbori na kojima je AfD pobijedio od kraja juna. Prva pobjeda postignuta je u ruralnom okrugu Sonneberg, na jugu Tiringije, gdje je Robert Sesselmann postao prvi izabrani iz ove formacije rođene 2013. kao euroskeptična i liberalna stranka koja se tokom godina radikalizirala dok nije prihvatila ksenofobnu i ekstremnu desnicu.

Druga pobjeda zabilježena je u maloj općini Raguhn-Jessnitz (8.800 stanovnika), u pokrajini Sachsen-Anhalt, omogućila je AfD-u da dobije svog prvog stalnog gradonačelnika, Hannesa Lotha. Ipak, birači Nordhausena spriječili su AfD da upravlja svojim prvim gradom, koji je ujedno i glavni grad okruga.

Njemačke stranke su se do sada ujedinile kako bi AfD držale izvan vlasti, u takozvanom cordon sanitaire ili firewall, kako ga zovu u Njemačkoj. Međutim, čini se da tabu u vezi sa saradnjom sa ovom formacijom nestaje kako njena popularnost raste. Ankete im daju do 22% glasova, što bi ih učinilo drugom najvećom snagom da izbori budu raspisani. Posljednjih sedmica bilo je nekoliko primjera očitog kršenja tog cordon sanitairea, poput zajedničkog glasanja CDU-a i AfD-a u parlamentu Thuringije kojim je omogućeno smanjenje poreza koje su predložili demokršćani.

Tiringija je upravo teritorija u kojoj je AfD najradikalniji. Tajne službe regionalnu stranačku skupinu klasificiraju kao desničarsku ekstremističku i smatraju je opasnošću za demokratiju. Agenti Ureda za zaštitu ustava, što je naziv njemačkih obavještajaca, prate skupove i izjave članova stranke. Tiringija, Saska i Brandenburg iduće godine održavaju izbore kako bi obnovili svoje parlamente. U ove tri istočne države – a također i u Meckemburg-Predpomerania – namjera da se glasa za krajnju desnicu daleko premašuje 30%.